Gemeente Purmerend wil het stuk grond in de hoek langs de N244 en de Salvador Allendelaan gebruiken voor de tijdelijke opvang van Oekraïners die vluchten voor geweld en opvang zoeken in Nederland. Er ligt een plan om op deze plek tijdelijke woningen neer te zetten voor een periode van maximaal 10 jaar. Hierin kunnen maximaal 250 Oekraïense ontheemden worden opgevangen.

De opvang van Oekraïense ontheemden vindt op meerdere kleinere locaties binnen de gemeente plaats. Dat is een opdracht van de Purmerendse gemeenteraad, aangenomen in de motie van 30 november 2023. Wethouder vluchtelingen en migratie Mario Hegger: ‘Er zijn verschillende onderzoeken gedaan. Die laten allemaal zien dat de locatie geschikt is om tijdelijke woningen te plaatsen. Dat maakt dat deze locatie goed past binnen onze opdracht. De provincie Noord-Holland is eigenaar van de grond op de locatie langs de N244. Zij willen de grond tijdelijk aan ons beschikbaar stellen. Als het plan doorgaat, kunnen we in 2026 beginnen met het bouwen van de locatie.’

Permanente woningbouw niet mogelijk

‘De locatie aan de N244 is niet geschikt voor permanente woningbouw. De locatie voldoet namelijk niet aan de eisen met betrekking tot de geluidsnormen die zijn gesteld voor permanente bewoning. Alleen tijdelijke bewoning voor een periode van maximaal 10 jaar is mogelijk op deze locatie’, vertelt Hegger. Als de opvang voor Oekraïense ontheemden in de toekomst niet meer nodig is, kunnen de woningen voor de resterende periode gebruikt worden voor het tijdelijk huisvesten van Purmerendse woningzoekenden.

Taakstelling vanuit het Rijk

Het Rijk heeft alle gemeenten in Nederland opgedragen om te zoeken naar mogelijke opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïners. De regio Zaanstreek-Waterland heeft ervoor gekozen om in gezamenlijkheid deze taak op te pakken. Zaanstad organiseert de asielopvang, Purmerend het restant van de opdracht opvang van ontheemden uit Oekraïne en de 5 andere gemeenten in de regio de alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Afhankelijk van financiering en vergunning

Net als bij andere opvanglocaties is gedaan, heeft de gemeente voor het bouwen van deze nieuwe opvanglocatie een beroep gedaan op bestaande financiële regelingen van de Rijksoverheid. Als de aanvraag voor deze financiële middelen wordt afgewezen, zal het project niet doorgaan. Voor het bouwen van de tijdelijke opvanglocatie is ook een omgevingsvergunning nodig. Het verlenen van deze vergunning is een bevoegdheid van het college van B&W. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om hierover een bindend advies uit te brengen. Het college van B&W moet het bindend advies van de gemeenteraad opvolgen. Of de plannen doorgaan, hangt onder andere af van dit advies. De aanvraag voor de vergunning wordt besproken in de gemeenteraad. Wanneer dit is, wordt later bekend gemaakt.

Omgeving betrekken

De gemeente wil de omgeving zo goed mogelijk betrekken. Hegger: ‘We willen omwonenden en ondernemers in het gebied vroegtijdig informeren over onze plannen. Daarom nodigen wij hen uit voor een informatiebijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst leggen wij onze plannen uit. Ook willen wij hen raadplegen over hoe we de openbare ruimte rondom het gebouw zo goed mogelijk kunnen laten passen in de buurt.’