Meer dan 2.000 euro opgehaald voor gestolen bolderkar van afvalopruimer Dirk Groot: “Fantastisch”

08 augustus 2022, 09:52 uur

Purmerend – De bekende Purmerendse afvalopruimer Dirk Groot kan een nieuwe bolderkar gaan kopen. En wel een hele luxe ook. De inzamelingsactie die werd opgezet na de diefstal van zijn vorige bolderkar heeft in totaal liefst 2.340 euro opgeleverd. De steun van zijn sympathisanten raken Dirk. “Het is een bevestiging dat ik goed werk aflever”, reageert hij.

Het was een flinke domper voor de Purmerendse afvalopruimer. Na een opruimdag in de regen een week geleden, liet hij zijn bolderkar achter en even later merkte hij dat de kar kwijt was. Daarop stond niet alleen zwerfafval: ook zijn portemonnee, pasjes en rijbewijs zaten erbij. “Ik laat die kar wel vaker staan en er gebeurt eigenlijk nooit wat”, zei hij een dag na de diefstal.

René Rövekamp las het nieuws over de diefstal op social media en reageerde dat hij ‘wel even’ een inzamelingsactie op zou zetten. “In eerste instantie als grap, maar later dacht ik: waarom ook niet?” vertelt René. “Al snel had ik een pagina gemaakt en konden we beginnen.”

Data over zwerfafval

De bolderkar is het belangrijkste hulpmiddel van ‘zwerfinator’ Dirk. Behalve het opruimen van afval maakt Dirk ook foto’s van de vondst en verwerkt hij dit vervolgens in analyses over zwerfafval. De rapporten die hij daarover opstelt komen terecht op het bureau van politici en bedrijven. Zijn verzamelde informatie heeft dan weer invloed op het beleid.

De inzet van de Dirk werd gezien: drie jaar geleden stond Dirk nog op nummer 1 in de zogeheten Duurzame 100 van Trouw vanwege zijn ‘bijna wetenschappelijke analyses’.

Het was dus flink balen toen zijn kar met afval én persoonlijke spullen werd meegenomen, maar dat de crowdfundingsactie zo’n succes was, hadden zowel de initiatiefnemer als de ‘zwerfinator’ niet durven dromen. Ook de reacties op zijn werk waren ‘hartverwarmend’, zoals René het noemt. “Dan lees je dat mensen dingen schrijven, zoals: ‘Ga zo door’ of ‘Je bent een inspiratie’. Ja, dat is fantastisch.”

Geld naar stichting

Dirk krijgt wel vaker positieve reacties, maar het succes van de crowdfunding is meer dan alleen waardering, vindt hij. “Het is een bevestiging dat ik goed bezig ben”, vertelt hij. De 133 euro voor de kar was al snel binnen, maar daarna bleven de donaties binnenkomen.

De ‘zwerfinator’ laat weten dat dit allemaal geïnvesteerd wordt. Een van de doelen van Dirk is het opzetten van een eigen stichting om zijn onderzoek naar zwerfafval verder uit te breiden. Op die manier hoopt Dirk meer data te verzamelen en vergoedingen te kunnen geven aan zijn vrijwilligers. “Het is namelijk hard werken.”

(Bron: NH Nieuws – Celine van der Burg)

Dirk Groot / ©NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2022 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.