Man trekt zich niets aan van lenteachtig weer en blijft schaatsen

Terwijl sommige mensen dankzij het lenteachtige weer woensdag massaal het terras opzochten, genoot Rogé Haan nog steeds van het natuurijs in Oosthuizen. Hij had daar de afgelopen zes dagen op rij doodleuk kunnen schaatsen.

In Nederland werd woensdag een temperatuur van 17,1 graden gemeten, een unicum voor deze dag van het jaar. Toch stond Rogé die ochtend nog op het ijs van een ven in de buurt van de Seevancksweg in Oosthuizen.

“Op het internet werd aangegeven dat het ook hier vandaag warm zou worden, maar daar klopt geen moer van! De autoruiten waren hier gewoon bevroren”, zegt Rogé tegen NH.

Toen hij woensdagochtend op de thermometer in zijn auto -0,5 graden Celsius las, besloot hij zijn schaatsen weer aan te trekken en meteen het ijs op te gaan. “Ik kon een ‘achie’ draaien, rechtsom, linksom en pootje over.”

Zijn kennissen geloofden niet dat het ijs nog dik genoeg was om op te kunnen schaatsen. Daarom is Rogé de afgelopen dagen de temperatuur gaan meten. “De moeilijkste dag was 10 februari. Toen was het ijs nog dunner.”

Het gebeurt volgens Rogé om onverklaarbare wijze wel vaker dat hij in Oosthuizen, ver nadat het ijs in andere gebieden van Noord-Holland is gesmolten, nog kan schaatsen.

“Ik weet niet hoe het kan, maar het is hier altijd kouder.” Een aantal kilometer verderop in Edam waren volgens hem de temperaturen een stuk hoger.

Maar vanaf nu is het over met de ijspret. “Het was wel echt de laatste dag. Je kunt er nu niet meer op schaatsen.” Rogé waarschuwt mensen daarom ook om hem niet na te doen. Volgens hem is het ijs daar nu echt te dun voor.

Bron: RTV NH

Foto: Rogé de Haan / RTV NH

© 2017 Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.