De lockdown vanwege de coronamaatregelen wordt met drie weken verlengd. Ter compensatie wordt voor bepaalde sectoren het financiële steunpakket uitgebreid. Dat is de uitkomst van het beraad op het Catshuis, melden Haagse bronnen aan de NOS.

Waarschijnlijk komen er geen versoepelingen, maar zijn eventuele aanscherpingen, bijvoorbeeld in de groepsgrootte, nog wel mogelijk.

Half december maakte het kabinet bekend dat scholen en niet-essentiële winkels dicht zouden gaan. De scholen werden gesloten tot 18 januari, de winkels tot 20 januari. Omdat de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn, hebben verschillende deskundigen gepleit voor verlenging van die maatregelen en hun adviezen lijken dus te worden opgevolgd.

Leden van het kabinet wilden de afgelopen week niet te veel vooruitlopen op wat er gaat gebeuren, maar lieten zich al niet optimistisch uit over eventuele versoepelingen.

Voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen

De uitbreiding van het steunpakket is bedoeld om bedrijven tegemoet te komen die door de verlenging van de lockdown nog meer schade oplopen. Met extra steun moet worden voorkomen dat veel bedrijven alsnog omvallen.

De komende dagen zijn er nog meer overleggen en kunnen er nog kleine aanpassingen komen. Dinsdag worden knopen doorgehakt en die avond is er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.

‘Hadden het al verwacht’

De eerste reacties van Noord-Hollandse horecazaken klinken gematigd. “We hadden het al verwacht. Het is een zware domper, maar er is niks aan te doen.”

Basisscholen ook langer dicht, maar mogelijk niet drie weken
Het kabinet wil nog bekijken of de verlenging van de lockdown voor de basisscholen korter kan duren dan drie weken. Dat hangt af van het nadere onderzoek naar de gevolgen van de Britse virusvariant voor leerlingen in de basisschoolleeftijd. Mogelijk wordt daar komende week meer over bekend.

Voor de middelbare scholen staat al wel vast dat die echt drie weken langer dicht moeten blijven.

Bron: NH Nieuws