Lezing Nut Edam: ‘Hollandse Meesters in de Hermitage’

Deze lezing sluit aan bij de tentoonstelling, die nog te zien is tot en met 27 mei, in de Hermitage, Amstel 51, Amsterdam.

Op deze tentoonstelling zijn 63 werken samengebracht van 50 Hollandse schilders, waaronder maar liefst 6 topstukken van Rembrandt. Het is natuurlijk uitzonderlijk dat zo’n grote collectie Hollandse meesters Sint Petersburg verlaat en naar Amsterdam komt.

In deze lezing geeft Reno Raaijmakers een inleiding op de tentoonstelling. Er is daarbij natuurlijk aandacht voor de verschillende kunstenaars en hun werken, maar ook voor de tsaren die de kunstwerken verzameld hebben. Catharina de Grote (1729-1796) bijvoorbeeld had een grote voorliefde voor Hollandse kunst. Zij verwierf verschillende schilderijen van Rembrandt, onder andere het hierboven afgebeelde schilderij van Saskia als Flora, dat op de tentoonstelling te zien is. Catharina was met haar verzameling trendsettend. Zij stond aan de wieg van een volledige herwaardering van Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Donderdag 15 maart. Aanvang: 20.00 uur. Plaats: Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam. Leden gratis, niet-leden € 5,- per persoon.

Bron: Stadskrant

TV programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2019 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.