Lawaaidemonstratie tegen hogere energierekening: “Mensen komen zwaar in de problemen”

12 januari 2022, 05:37 uur

Vijftien mensen hebben gisteren gedemonstreerd tegen de forse verhoging van de energietarieven bij Stadsverwarming Purmerend (SVP). Vrijdag schrokken veel Purmerenders enorm toen ze zagen hoeveel meer ze moeten gaan betalen.

Wie op Facebook scrolt door de berichten van het klachtendossier van Cees Baerts ziet het ene na het andere bezorgde bericht van inwoners. “Daar zitten schrijnende verhalen bij”, zegt Baerts. Hij hekelt de manier waarop de tarieven bekend werden gemaakt. “Vrijdagmiddag laat krijgt iedereen bericht. Maar dan is de klantenservice al dicht, niemand is meer te bereiken en half Purmerend is in paniek. Marketingtechnisch, empathisch… echt 0,0 procent.”

Naast de hogere rekeningen vallen de demonstranten over de monopoliepositie van SVP. Driekwart van de Purmerendse woningen is aangesloten op het warmtebedrijf. “Er is geen keuzevrijheid”, zegt man die zijn rekening met 56 euro ziet stijgen. “Blijkbaar kan een leverancier zomaar de prijzen aanpassen zonder daar ook maar enige uitleg bij te geven.”

Bij de plaatselijke PVV hebben ze een druk weekend achter de rug. “We hebben allemaal berichten binnengekregen, het bleef binnenstromen”, zegt fractievoorzitter Nicole Moinat. “We zien tarieven voorbijkomen… dit kan gewoon niet. We hebben telefoons en mails gehad van oudere mensen die dan maar bij hun kinderen gaan douchen. Mensen komen hier echt zwaar van in de problemen.”

Moinat kreeg eergisteren bericht van de directeur van SVP dat er binnenkort uitleg komt. “Maar wij zijn van mening dat die uitleg veel eerder had moeten komen. Het zou namelijk allemaal wel meevallen, maar nu zitten heel veel mensen in de stress thuis.” Inmiddels heeft de PVV vragen gesteld aan het college en is er een petitie opgestart, ‘Stop de monopoliepositie van Stadsverwarming’.

NH Nieuws heeft SVP diverse keren om reactie gevraagd, maar die niet gekregen.

Bron: NH Nieuws – Tom van Midden / Foto voorpagina: ©Google Maps

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2022 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.