Lachgas is geen grap! Zaterdag flyer actie in Volendam

26 september 2020, 05:00 uur

Vrijwilligers van de stichting ‘Geen Drugs-Wel Leven‘ verspreiden aanstaande zaterdagmiddag in Volendam flyers over de gevaren van lachgas, om meer bewustwording te creëren voor de risico’s van deze partydrug.

Vooral onder jongeren is lachgas populair, maar door de gebruikers worden de gevolgen vaak zwaar onderschat. In de afgelopen twee jaar zijn er in Nederland ruim 60 gevallen geweest van jongeren die na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.

Lachgas is dus niet zo onschuldig als het lijkt! Zelfs 1 weekend overmatig gebruik kan al tot blijvende klachten leiden. De stichting Geen Drugs-Wel Leven vindt het belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Verbieden werkt niet; maar door goede voorlichting hoopt de stichting dat jongeren zich nog een keer bedenken voordat ze een ballonnetje nemen.

Iedere zaterdag gaan een aantal vrijwilligers van de stichting op pad. Zo is het team ook al in Zaandam en IJmuiden geweest en wordt er al een jaar met regelmaat geflyerd in Amsterdam Zuidoost.

“Natuurlijk hebben wij niet de illusie dat één keer flyeren het verschil gaat maken” zegt vrijwilligster Gerbrig Deinum. “Maar we hopen dat door onze campagne in ieder geval de discussie op gang komt over de gevolgen van lachgas en drugs. Elke jongere die zijn mening over drugs bijstelt, is winst. Dat onze materialen opgemerkt worden, merken we doordat we regelmatig reacties krijgen via de mail.”

Door dit soort acties hoopt de stichting dat tevens de maatschappelijke discussie op gang komt en de politiek naar Zweeds voorbeeld meer aan drugspreventie en voorlichting gaat doen in Nederland.

“In Zweden is na 25-jaar verplichte drugsvoorlichting op scholen een trendbreuk ontstaan en wordt drugs onder de jonge generatie niet meer als cool gezien; in plaats daarvan kiezen jongeren voor sport en een gezonde levensstijl. Dat moet in Nederland ook mogelijk zijn.”

Foto aangeleverd: vrijwilligers van ‘Geen Drugs-Wel Leven’ in Amsterdam, 2 weken geleden

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.