’t Is een bijzondere jongen, en dat is-ie’. Kinderboekenheld Dik Trom spreekt bij veel volwassenen nog tot de verbeelding. Minimuseum ‘Het Schooltje van Dik Trom’ heeft een nieuwe aanwinst in de vorm van een volledig vernieuwd kunstwerk van de belhamel. Beeldend kunstenaar Diek Kubbe moest behoorlijk aan de slag, want toen hij begon was het naar eigen zeggen ‘een sterk uit elkaar vallend stuk beton’.

Het beeld komt uit de achtertuin van mevrouw Van Buren uit Friesland. Zij kwam pas kortgeleden achter het bestaan van het minimuseum en besloot contact te leggen. Door de tand des tijds was het dus wel wat verweerd. Diek ging er mee aan de slag en daar kwam nog best wat bij kijken.

Erg vond hij dat niet, want hij was blij dat hij hiervoor werd gevraagd. Als Amsterdammer verhuisde hij een paar jaar geleden naar deze streek. “Ik vind het ontzettend leuk om te participeren in de gemeenschap hier. Ik dacht: ‘wat ben ik blij dat ik hier mag meedoen!'”

Ook Wil Spanjer van Stichting Etersheimerbraak – waar het museum onder valt – is te spreken over het beeld: “Hij is wel een stukkie mooier geworden”, zegt ze met gevoel voor understatement. “Mevrouw Van Buren komt ook zaterdag bij de opening, ik denk dat ze blij verrast is hoe kleurrijk het beeld geworden is. Het is leuk, gewoon leuk! Een mooie aanvulling voor het Schooltje.”