Kruiswegwandeling Volendam

De Kruiswegwandeling wordt dit jaar geopend door aalmoezenier Paul Vlaar op Aswoensdag 26 februari 2020 van 13.30 -14.00 uur in de Sint Vincentiuskerk in Volendam en duurt t/m 2e Paasdag 13 april 2020.

De 150 jaar oude kruiswegstaties van de Sint Vincentiuskerk, die behoren tot het Volendammer erfgoed, staan op verschillende plekken in Volendam. Wandelend door het centrum kunt u kennis nemen van de afbeeldingen op de 14 staties en van de inspirerende teksten die erbij staan.

Naast de kruiswegstaties komt u op een aantal plaatsen afbeeldingen tegen die goed aansluiten bij het Lijdensverhaal. Nederland viert dit jaar 75 jaar bevrijding. Het Verzetsmonument op het Pellersplein maakt onderdeel uit van de wandelroute.

Parkeergelegenheid is aanwezig aan de Parallelweg en achter hotel Spaander. De overdekte parkeergarage in de Boegstraat ligt op loopafstand van Sint Nicolaashof.

Wat is een kruisweg?

Een kruisweg is een serie van 14 staties, die de lijdensweg van Jezus Christus in beeld brengen. Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord ‘statio’, dat het staan of stilstaan betekent. Dagen de voorstellingen op de schilderijen oud en jong vandaag de dag nog uit? Zegt het hun iets? 

De kruiswegwandeling wil aan de hand van eigentijdse gedachten en teksten een bijdrage leveren tot meer ‘wij’ en minder ‘ik’. Mensen helpen hun kruis dragen. Daar gaat het om.

Nieuw dit jaar

Omdat het het vijfde jaar is dat de Kruiswegwandeling wordt georganiseerd heeft men dit keer iets extra’s toegevoegd. De organisatie roept mensen op om de wandeling als een soort stille tocht te maken voor iemand die niet mag worden vergeten of voor iemand die wat extra aandacht/hulp kan gebruiken.

Hiervoor heeft men kaartjes laten drukken die men na de wandeling in kan leveren. Op de kaartjes kan men een naam noteren. Alle namen zullen dan op vrijdag worden afgeroepen in de kerk, waarna een gebed zal volgen.

Voor meer informatie: bezoek de website van de parochie www.kerkvolendam.nl

Facebook: www.facebook.com/KruiswegVolendam

e-mailadres: info@kerkvolendam.nl

U kunt ook de VVV benaderen. Tel: (0299) 36 37 47 of: www.vvv-volendam.nl

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.