Vanavond worden zware onweersbuien verwacht die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. Deze buien kunnen gepaard gaan met intense regenval, krachtig onweer, grote hagelstenen en zware windstoten. Het KNMI heeft daarom vanaf 18.00 uur code oranje afgekondigd.

Volgens Jan Visser komt de zon vandaag geleidelijk door. De NH-weerman voorspelt vooral in de ochtend en begin van de middag zomerse temperaturen in de provincie, afgewisseld met wat plaatselijke bewolking. Daarna wordt het volgens Visser ‘pittig’. In de loop van de avond neemt de kans op onweersbuien met grote hagelstenen tot wel drie of vier centimeter toe.

Ook het KNMI waarschuwt voor grote hagelstenen, wateroverlast en omgewaaide voorwerpen en bomen als gevolg van de voorspelde hevige buien. Vooral buitenactiviteiten kunnen gevaarlijk zijn door de hevigheid van deze buien.

Hagel en wind

Bij code oranje door blikseminslag is er volgens het weerinstituut een ‘kans’ op levensgevaarlijke inslag. Geadviseerd wordt om niet het open water op te gaan, of een ander open gebied, zoals een weiland.

“Wanneer u buiten wordt verrast door onweer: schuil niet onder bomen, gebruik geen paraplu, blijf uit de buurt van hoge punten, maak u klein met de voeten tegen elkaar, sla uw armen om uw benen en ga niet liggen. Ga als groep niet bij elkaar zitten.”

Volgens de voorspellingen kunnen de windstoten snelheden bereiken van 75-100 km/uur, en er kan in korte tijd tot wel 40 millimeter regen vallen.