Contactberoepen mogen weer aan het werk, teamsporten tot en met 27 jaar zijn buiten toegestaan en leerlingen van het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mogen één dag in de week naar school. Dat zijn de versoepelingen van de coronamaatregelen die demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond aankondigde tijdens een persconferentie.

Alle contactberoepen mogen vanaf 3 maart weer aan de slag, behalve de sekswerkers. Onder contactberoepen vallen bijvoorbeeld pedicures, schoonheidsspecialisten, rijinstructeurs en masseurs. Zondag lekte al uit dat kappers volgende week weer open gaan.

Bij de contactberoepen wordt het verplicht om van tevoren een afspraak te maken en er moet een gezondheidscheck plaatsvinden.

Ook maakte Rutte bekend dat leerlingen op het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vanaf maandag 1 maart weer voor één dag in de week naar school mogen. Daarbij moeten alle leerlingen en docenten anderhalve meter afstand houden, met uitzondering van het speciaal onderwijs.

Voor voortgezet en middelbaar bersoepsonderwijs geldt hetzelfde testbeleid als voor het basisionderwijs: als een leraar of leerling positief is getest, dan moet iedereen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van diegene is geweest in quarantaine.

Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart is het ook mogelijk om te kunnen winkelen op afspraak. Klanten moeten minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken om naar de winkel te komen. Een winkel mag per verdieping twee klanten ontvangen, met een maximum van zes keer per uur.

Ook mag iedereen tot 27 jaar vanaf 3 maart bij zijn of haar club buiten sporten, ook bij studentenverenigingen. Er mag alleen gesport worden met het eigen team en er mogen dus geen wedstrijden gespeeld worden.

Rutte en De Jonge benadrukken tijdens de persconferentie dat de versoepelingen alleen zin hebben als iedereen zich houdt aan de overige coronamaatregelen. “Was je handen, laat je testen als je klachten en blijf thuis als je positief getest bent”, zegt Rutte. Gaan de coronacijfers weer door het dak, dan liggen alle coronamaatregelen weer op tafel om weer ingevoerd te worden, waarschuwt Rutte.

Avondklok verlengd

Behalve de versoepelingen wordt ook een verlenging van de avondklok aangekondigd. De avondklok blijft tot in de ochtend van 15 maart. Op 8 maart maakt het kabinet bekend of de avondklok ook daarna wordt verlengd, wat zou betekenen dat de avondklok mogelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van kracht zal zijn.

Mocht de avondklok toch nog van kracht na 15 maart , dan geldt op de dagen van de verkiezingen (15, 16 en 17 maart) een uitzondering voor mensen die ’s avonds gaan stemmen of die bijvoorbeeld een rol hebben in het stembureau, aldus Rutte. De avondklok gaat in om 21.00 uur, precies het tijdstip dat stembureaus sluiten.

Bron: NH Nieuws – Lauren Heeremans