Judith heeft na twee jaar nog steeds last van corona: ‘Een dagelijkse hindernis’

24 juni 2022, 05:00 uur

Purmerend – De Purmerendse Judith Emmelkamp (64) heeft het druk met bruidstaarten maken nu veel mensen hun bruiloft inhalen. Toch is hard werken voor haar lang niet vanzelfsprekend, want ze heeft long covid. In het najaar van 2020 lag Judith drie weken op de intensive care. Ze merkt nu nog dagelijks de gevolgen.

Judith ging na haar ziekenhuisopname een lang revalidatieproces in. Zo moest ze opnieuw leren lopen en waren haar handen heel stijf. Dat is niet handig voor een taartenmaker. “Nu gaat het wel, maar ik heb soms dagen dat het niet gaat”, zegt Judith. “En dan moet ik toch, want die taarten moeten toch af. Nu neem ik meer tijd voor een taart.”

Rust

Ze is dus weer aan het werk en daar is ze heel blij mee, maar het kost haar heel veel moeite. “Als ik een stuk taart heb gedaan, dan moet ik gaan liggen, want ik weet niet wanneer ik ‘op raak’. Als het op is, is het op. Dan moet ik voor zijn. Bij de fysio hebben ze me geleerd dat je na zoveel tijd je rust moet nemen.”

In 2020 ging NH Nieuws langs bij Judith. Op dat moment was een collega-taartenbakster voor haar druk bezig met een crowdfundactie, want er waren opeens financiële problemen.Door het werken mist Judith andere leuke dingen. “Het kost gewoon heel veel energie. Reuring (festival in Purmerend, red.) vond ik altijd heel leuk, maar daar kan ik niet naartoe omdat ik deze week veel taarten heb. En dat is prima, omdat het heel erg leuk is. Ik kom op mooie locaties en ik kom blije mensen tegen. Als ik een kantoorbaan had, had ik dit allang niet meer leuk gevonden. Maar een sociaal leven zou ook wel fijn zijn.”

Long covid

Afgelopen week bleek uit een onderzoek van het RIVM dat Judith zeker niet de enige is met langdurige klachten na een coronabesmetting. Drie maanden na een besmetting meldt vrijwel de helft van de mensen nog één of meerdere langdurige klachten, zoals vermoeidheid, concentratie- en reukverlies.

Waarom Judith haar verhaal nu vertelt? Ze stuit nogal eens op onbegrip van mensen die zich niet realiseren dat je na twee jaar nog steeds last kan hebben van een coronabesmetting. Want hoe graag ze ook zonder problemen door het leven wil gaan, het is gewoon nog niet zover. “Het mag dan wel van twee jaar geleden zijn, maar voor mij is het nog een dagelijkse hindernis.”

(Bron: NH Nieuws – Tom van Midden)

Judith Emmelkamp / ©NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2022 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.