Volendammer Joey Veerman speelt vanavond met PSV om een plek in de kwartfinales van de Champions League. Volgens zijn beste vrienden heeft Veerman maar geluk dat hij zo goed kan voetballen. “Wij weten niet wat hij anders dan voetballer had moeten worden”, zegt Stef Schokker.

Tijdens de heenwedstrijd in Eindhoven werd Veerman gekozen als beste speler van de week in de Champions League. “Joey heeft mazzel dat hij twee goede voeten heeft”, zegt goede vriend en amateurvoetballer Stef Schokker. “Toen hij een week stageliep in de bouw, is hij jankend naar huis gegaan. Joey trok het zo slecht dat hij moest kotsen”, vertelt Schokker lachend.

“Voor de rest heeft Joey eigenlijk nooit een uur gewerkt. Hij heeft nog een paar zaterdagen in ‘de vis’ gewerkt, maar dat vond hij te lange dagen. Er is altijd wel iets, Joey kan goed klagen.”

Maar, geeft Schokker ook aan, Veerman heeft wel een omslag gemaakt in de afgelopen jaren. “Ik merk dat hij serieuzer is geworden. Toen hij bij FC Volendam zat, kwam hij op zaterdagavond nog wel eens bij onze vriendengroep langs om één biertje te drinken. Tegenwoordig zien we hem niet meer en stuurt hij foto’s van salades en rijst met kip.”

Volendamse precisie

De anekdote van Schokker vertelt het verhaal van de ontwikkeling die Joey Veerman heeft doorgemaakt. De 25-jarige middenvelder is in de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een bepalende speler bij PSV. Dit seizoen was de Volendammer in twintig eredivisieduels drie keer trefzeker en gaf hij elf assists. Het aantal assists is het hoogste van alle spelers in de competitie.

Veelzeggend is ook dat in de zeven wedstrijden die PSV in 2024 speelde zonder Veerman er vier keer niet werdt gewonnen. Zijn beschikbaarheid tegen Dortmund kan doorslaggevend zijn voor het behalen van de kwartfinale, vindt oud-doelman Edwin Zoetebier. “Kijk maar naar de wedstrijden dat hij er niet bij was. Als Joey niet speelt, ontbreekt de creatieve geest bij PSV.”

Oud-voetballer van FC Volendam Edwin Keizer kan zich vinden in die woorden. “Joey is een rastalent. Met hem in de ploeg heb je zoveel extra kwaliteit. Er zijn altijd twijfels geweest over hem. Dat komt door zijn haast achteloze uitstraling. Er wordt al heel lang gekeken naar wat Joey niet goed doet. Het werd hem vaak verweten dat hij te weinig meters maakte en niet goed omschakelde. Maar ik denk dat alle statistieken wel uitwijzen dat hij zijn minpunten enorm heeft verbeterd.”

Ook Zoetebier vindt dat Veerman een ontwikkeling heeft doorgemaakt. “In zijn tijd bij Volendam trok hij nog wel eens zijn been in bij een duel”, zegt Zoetebier die Veerman ook persoonlijk goed kent. “Ik heb daar vaak genoeg wat van gezegd tegen hem. Niet alleen het aanvallen, maar ook verdedigen is onderdeel van het vak.”

Scouts die naar Veerman kwamen kijken bij Volendam hadden vaak wat aan te merken op zijn verdedigende kwaliteiten. “Ik gaf dat aan bij Joey en hij is ermee aan de slag gegaan. Als je ziet wat voor stappen hij verdedigend gemaakt heeft. Dat soort dingen zie je nu niet meer terug bij hem.”

De middenvelder van PSV heeft een doorlopend contract tot medio 2026. Zowel Keizer als Zoetebier vinden dat Veerman na dit seizoen aan een transfer toe is. Zoetebier: “Joey gaat alleen nog maar beter worden als hij een stap gaat maken naar het buitenland. Je moet je alleen afvragen of je bij een topclub aan de bak komt. Bij een middenmoter in een topcompetitie kan hij zo terecht.”

Zoetebier neemt Edwin van der Sar als voorbeeld. “Hij ging van Juventus naar Fulham. Iedereen vond dat een vreemde transfer, maar hij maakte vervolgens wel de stap naar het grote Manchester United. Stel Joey gaat nu naar United, dan gaat hij niet vaak spelen.”

“Als hij de rest van het seizoen net zo voetbalt als voor zijn blessures, is het logisch dat PSV ook een flinke zak geld aan hem wil verdienen”, vertelt Keizer. “Ik denk dat de Spaanse competitie het meest geschikt voor hem is. In Italië wordt er nog beter verdedigd en moet je vaak lang op trainingskamp. Ik denk niet dat dat Joey’s favoriete bezigheid is.”

Als het aan Schokker ligt, is de keuze snel gemaakt. “Joey gaat het liefste naar Spanje toe. Wij hopen voor ons vriendenweekend dat het dan Valencia of Sevilla wordt. Daar zien we ons wel aan het strand liggen. Twee jaar bij Valencia of Real Betis en daarna door naar Atletico Madrid”, besluit Schokker met een grote lach.