De Oranjekoorts richting het EK voetbal is enorm in Volendam. De reden daarvoor? Joey Veerman. De voetballer van PSV maakt grote kans op een plek in het basiselftal en dat vervult de inwoners van het vissersdorp met trots. “Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z’n allen zij aan zij om die trots uit te spreken.”

De lokale krant NIVO heeft speciale vlaggetjes gedrukt met de tekst ‘Hup, Joey, hup’. “Die gaan als warme broodjes over de toonbank”, vertelt voetballiefhebber en rasechte Volendammer Eddy Veerman.

“Gisteren kwam zijn moeder ook vlaggetjes halen. Het is vooral om vanuit het Volendamse te laten merken dat we met hem meeleven en steunen. Er werd heel snel door heel veel mensen op gereageerd, dat zijn mooie dingen.”

Uitvallers

Door het uitvallen van de middenvelders Frenkie de Jong en de Castricumse Teun Koopmeiners is de kans groot dat Veerman in de basis staat tijdens de wedstrijden van Oranje, denkt ook Eddy. Hij is geen familie van Joey, maar kent de ouders van de PSV-speler goed. Eddy zaalvoetbalde vroeger met vader Richard en ook moeder Ingrid is een bekende van hem. “Toen Joey 14 of 15 jaar was, deed hij een keer mee bij ons zaalvoetbal. Wat hij toen al liet zien, tussen al die grote mannen… dat ben ik nooit meer vergeten.”

Eddy voelt dat het dorp trots is op de middenvelder van Oranje. “Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z’n allen zij aan zij om die trots uit te spreken. We zijn een klein dorp, maar daar zijn we groot in.”

Joey Veerman dubbeldekker

Bakkerij 2in1 is ook in de ban van Joey Veerman. Daarom hebben ze iets leuks bedacht: de Joey Veerman dubbeldekker. “Wij hebben een tompouce ontwikkeld met slagroom ertussen en slagroom erop”, vertelt Kees. “Dat noemen we hier een dubbeldekker. Hij is voorzien van een vlaggetje en van een leuke foto van Joey. Daarmee wensen we Joey heel veel succes.”

Het is al even geleden dat er een echte Volendammer een eindtoernooi voor Oranje speelde. Illustere namen als Pier Tol, Keje Molenaar, Arnold Mühren, Gerrie Mühren en recenter Wim Jonk kwamen in actie voor het Nederlands elftal.

Eddy vindt het moeilijk om de kwaliteiten van Veerman te vergelijken met de helden van toen. Maar over de kwaliteiten van de 25-jarige middenvelder bestaan geen twijfels. “Hij kan het spel regisseren. En ook bij een hele grote internationale club, daar ben ik van overtuigd.”

Hij merkt dat de Oranjekoorts in het dorp door het meespelen van Joey Veerman nog een stuk groter is dan normaal tijdens een eindronde. “Het leeft nu nog meer dan dat het de afgelopen jaren deed, omdat er een Volendammer meedoet. Je ziet her en der al jongetjes rondlopen in Oranjeshirts. Waar ik op hoop, is dat hij de kinderen uit het dorp inspireert.”

Oranje speelt zondag de eerste groepswedstrijd van het EK. De tegenstander is Polen en de aftrap is om 15.00 uur.