IVF-blunder bij VUmc: 16 vrouwen kregen besmette embryo’s teruggeplaatst

14 september 2021, 11:50 uur

Het VUmc heeft bij 16 vrouwen een embryo geplaatst dat mogelijk besmet is met Sphingomonas koreensis; een bacterie die bij mensen een hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De besmettingen vonden afgelopen week plaats in het laboratorium van het IVF-centrum van het ziekenhuis. Maria* hoorde daags na de behandeling dat er iets fout was gegaan en maakt zich grote zorgen om de gevolgen voor de ontwikkeling van haar (ongeboren) kind.

Het gaat om in totaal 31 vrouwen van wie de embryo’s mogelijk in aanraking zijn geweest met deze bacterie, bevestigt het VUmc. Bij 16 vrouwen zijn de embryo’s teruggeplaatst: 7 vrouwen die onder behandeling zijn bij het VUmc zelf en 9 vrouwen die bij regioziekenhuizen worden behandeld. De embryo’s van de overige vrouwen zijn ingevroren.

“Ik werd daags na de terugplaatsing gebeld door iemand van het VUmc,” vertelt Maria. “Het zijn normaal altijd lieve en professionele mensen, maar de angstige toon in het belletje verraadde meteen: ‘hier is iets misgegaan’. Maar wat het nu echt betekent, weet ik nog steeds niet.”

De medewerkster legde Maria uit dat er een bacterie was gevonden in de kweekschaaltjes waarin haar eicellen bevrucht waren. En dat de bacterie hoogstwaarschijnlijk met Maria’s vrucht mee was verhuisd naar haar baarmoeder.

“Maar wat voor bacterie het was en wat de gevolgen konden zijn voor mij of mijn kind, dat wisten ze nog niet”, zegt Maria. De IVF-moeder werd op het hart gedrukt zich bij buikklachten en/of koorts direct bij de spoedeisende hulp van het AMC te melden.

VUmc onderzoekt oorzaak en vervolg

De besmetting kwam dit weekend aan het licht bij de dagelijkse standaard controle van de kweekschaaltjes met embryo’s. De bacterie zou, volgens de woordvoerder, voor gezonde mensen ongevaarlijk zijn. Maar op de vraag of dit voor embryo’s of bij zwangerschappen ook opgaat, valt het stil. “Dat weten we gewoon echt nog niet”, verzucht ze. “Dat moeten we nu eerst onderzoeken.

Het ziekenhuis heeft alle IVF-gerelateerde behandelingen voor een à twee weken opgeschort, totdat duidelijk is waar de besmetting vandaan komt.

Via een besloten Facebook-groep waarin vrouwen hun ervaringen delen over de IVF-behandeling melden zich meer ‘slachtoffers’: Maria blijkt niet de enige die benaderd is door het ziekenhuis en ook niet de enige met vragen en zorgen. Ook wensouders die hun behandeling – tijdelijk – zien stranden, spreken hun zorgen uit over het traject en de blunder.

NH Nieuws heeft deze gesprekken ingezien. In verband met privacy en de mogelijke gevoeligheid van het onderwerp laten we deze buiten de publicatie.

‘Nog nooit eerder voorgekomen’

Ook de medewerkers van het IVF-centrum zijn, volgens Maria, flink van slag door het nieuws. “Ze zeiden dat dit nog nooit was voorgekomen. Hoofdzaak is dat de patiënten dadelijk wat beter weten waar ze aan toe zijn. Maar iedereen vraagt zich ook af: ‘waar is het mis gegaan?'”

Voor Maria zijn het vooral stressvolle dagen en nachten. Het enige wat ze enigszins zeker weet, is dat de bacterie waarschijnlijk niet levensbedreigend is. “Maar wat het betekent voor de ontwikkeling…? Morgen hoor ik hopelijk meer, maar mijn embryo zit nu al in me. Dus als het kwaad kan, dan is het misschien al te laat.”

Alle betrokken wensouders zijn telefonisch geïnformeerd. Het onderzoek naar de bacterie en de oorzaak van de besmetting loopt nog.

*dit is een gefingeerde naam, de echte naam is bij NH Nieuws bekend.

Bron: NH Nieuws – Thijs Bentvelzen

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.