Invasie van Rode Amerikaanse rivierkreeft in Warder

Wandelt u vandaag met open slippers door Warder, denk dan om uw tenen. Ook hondenbezitters dienen te waken voor scharen in neus, poten of andere ledematen van hun viervoeter. Het dorp in de Zeevang wordt namelijk overspoeld door Rode Amerikaanse rivierkreeften.

In tegenstelling tot de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft verspreidt de rode variant zich ook door grote afstanden over land af te leggen. Voor deze fikse wandeling lijken ze vandaag Warder te hebben uitgezocht en met name de buurt van Warder 42 is favoriet. Een buurtbewoonster vertelde aan de verslaggeefster van RTV L.O.V.E. al een hele emmer vol kreeften te hebben en ze blijven maar komen.

Of we blij moeten zijn met het bezoek van al deze rode rakkertjes is nog maar de vraag. Hoewel ze uitermate geschikt zijn voor consumptie, kunnen ze ook flinke schade aanrichten aan de vegetatie en opgroeiende amfibieën. Daarnaast graven ze net als muskusratten gangenstelsels in oevers en waterkeringen en dat is nu net iets wat je niet wilt in een gebied zo pal aan de dijk.

© Monique Torenstra
© Monique Torenstra
© 2019 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.