In hoger beroep zwaardere straffen geëist voor massale rijbewijsfraude

31 januari 2019, 10:45 uur

Tegen de voormalige CBR-examinator uit Purmerend die drie jaar geleden werd veroordeeld tot negen maanden cel voor fraude met rijexamens, is in hoger beroep dertien maanden cel geëist.

De man zou zo’n tweehonderd examenkandidaten tegen betaling hebben laten slagen. Dat deed hij volgens het OM niet alleen: drie voormalige rijschoolhouders uit Den Helder, Diemen en Amsterdam zaten in het complot.

Kandidaten betaalden soms wel drieduizend euro om gegarandeerd te slagen. De examinator en de rijschoolhouders verdeelden het geld onderling.

De fraude bleek mogelijk doordat de examinator op twee examenlocaties vaak de enige aanwezige CBR-medewerker was. Door de rijschoolhouders de dagen door te geven waarop hij op die locaties stond ingeroosterd, konden de rijschoolhouders hun cursisten ‘met garantiepakket’ inplannen.

Slagingspercentage

Volgens de advocaat-generaal is er voldoende bewijs voor de fraude. Zo zijn er tekstberichten gevonden waaruit blijkt dat de examenkandidaten nog niet klaar zijn om zelfstandig de weg op te gaan, maar wel hun rijbewijs kregen. Bovendien lag het slagingspercentage van de betreffende examinator ruim twee keer hoger dan dat van zijn collega’s.

De rijbewijzen van de examenkandidaten ‘met garantiepakket’ zijn ongeldig verklaard. Wel heeft het CBR hen een herkansing gegeven.

Taakstraffen

De drie rijschoolhouders werden in 2016 veroordeeld tot taakstraffen, waarna het OM – net als in de zaak van de examinator – in hoger beroep ging. Ook drie van de vier verdachten besloten hun straf in hoger beroep aan te vechten.

Het wordt de verdachten zwaar aangerekend dat zij fraude hebben gepleegd, maar des te meer dat zij dit gedaan hebben ten koste van de verkeersveiligheid. Ze verdienen daarom allemaal celstraffen, meent het OM. Naast de celstraffen eist het OM dat ze vijf jaar het beroep van rijschoolhouder, rijexaminator en rijinstructeur niet mogen uitoefenen.

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2023 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.