Hubert Bruls voorzitter overkoepelend Veiligheidsberaad: ‘kermis kan prima’

30 juni 2020, 03:01 uur

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. Deze voorzitters vertegenwoordigen in het Veiligheidsberaad hun eigen veiligheidsregio. Iedere veiligheidsregio kiest zijn voorzitter uit het algemeen bestuur, dat bestaat uit alle burgemeesters van de betreffende veiligheidsregio. Vaak is dit de burgemeester van één van de grotere steden in de veiligheidsregio.

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad: “Met de versoepelingen vanaf 1 juli die tijdens de persconferentie van het Rijk op 24 juni bekend zijn gemaakt, zijn we als samenleving weer een stap dichterbij de oude, normale situatie. Voor veel mensen in de samenleving prettig en we kunnen deze stap ook alleen maar zetten juist omdat zoveel mensen zich zo goed aan de maatregelen hebben gehouden en nog steeds houden. Zij verdienen een compliment.

Tóch is de situatie niet zoals voor het coronavirus en moeten we alert blijven samen. Het komt nu nóg meer aan op de verantwoordelijkheid van de samenleving. Als inwoners, ondernemers en toeristen. Want we moeten samen te allen tijden voorkomen dat het virus oplaait en we weer strengere maatregelen moeten nemen.

Vanaf 1 juli is er veel mogelijk, maar mét die 1,5 meter afstand. Die blijft voorlopig nog wel even, samen met de basisregels van het handen wassen, zoveel mogelijk thuiswerken en thuisblijven en testen bij klachten. Vanaf 1 juli kunnen er ook weer evenementen worden georganiseerd. Daarvoor gelden uiteraard wel de regels voor grote groepen zoals reserveren, verplichte zitplaatsen en niet zingen en schreeuwen. Dat is best een uitdaging als je denkt aan een voetbalwedstrijd of concert. De voorbereidingstijd van gemeenten en organisatoren kan oplopen van enkele weken tot acht weken en voor grote events is dat vaak nog langer.

Dat betekent dat deze zomer best een kermis of buurtfeest mogelijk is, maar grote popfestivals nog niet. Kortom: we hebben het met z’n allen in de hand om er een mooie zomer van te maken. Met, waar nodig, toezicht van de veiligheidsregio’s.” (Bron: bron: Veiligheidsberaad)

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.