Broek in Waterland – Geen vierbaans “open bak” door het dorp, maar een bescheiden tunnel. Dat is wat Historische Vereniging Broek in Waterland (HVBiW) wil. Al jaren is de drukke N247 een doorn in het oog voor veel inwoners in Broek in Waterland. De weg gaat dwars door het dorp en de dorpelingen zien hem liever ondergronds verdwijnen. “Straks rijden ze hier met 100 km per uur door het dorp en dat maakt enorm lawaai in die open bak”, zegt voorzitter Piet Mourik. Leden van de vereniging zijn opgeroepen om aan te geven wat zij van de plannen vinden en om naar alternatieven te zoeken.
De dorpsraad is na een jarenlange lobby met de provincie verschillende plannen aan het uit werken. Maar de plannen die er nu liggen zinnen de Historische Vereniging totaal niet. “Ze zijn te ver afgeweken”, zegt de vereniging.
Wakker worden
Die plannen worden al jaren besproken en zijn langzamerhand uitgekristalliseerd tot twee voorkeursscenario’s. Er wordt gesproken van een weg die onder het maaiveld komt en overkapt wordt in het centrum van het dorp. Volgens het plan dat er nu ligt moet daar een plein komen waar mensen kunnen recreëren en fietsen.
“We zijn opeens wakker geworden”, geeft van Mourik toe. Leden begonnen vragen te stellen nu de bouw van een groot verkeersplein bij het Schouw (Amsterdam Noord), even ten zuiden van het dorp, steeds meer vorm begint te krijgen. Ook de uitbreiding van het tankstation baart de vereniging zorgen over de verwachte verkeerstoename.
Informatie achterstand
Ondanks dat de plannen al jaren besproken worden concludeert de dorpsraad dat er een “informatie achterstand” is. Ze laat weten dat zichzelf aan te rekenen en nodigt de Historische Vereniging uit om deel te laten nemen aan de studie van de onderdoorgang. De maximumsnelheid blijft 80 kilometer per uur, zegt de dorpsraad. “Nergens is sprake geweest van 100 kilometer per uur of nog sneller.”
“We ondersteunen de dorpsraad, maar dan wel naar het oorspronkelijke plan”, zegt van Mourik. “Ze zijn daar van afgeweken.” De vereniging is bang voor de lobby van buurgemeente zoals Edam-Volendam, die graag een vierbaans zien. Maandagavond bespreekt de Historische Vereniging de plannen aan hun leden en hoop te horen of ze alternatieven hebben.
(Bron: NH Nieuws)