Dankzij de inzet van Veghelaar Erik van den Tillaart blijft het graf van de in Veghel geboren kunstschilder Paul Rink in Edam behouden. In Edam, waar de kunstenaar Paul Rink zijn laatste levensjaren woonde, stuitte Van den Tillaart op Rinks zwaar verwaarloosde graf. Het graf bleek al sinds 1906 niet meer te worden onderhouden en stond zelfs op de lijst om geruimd te worden.

Van den Tillaart zocht contact met de gemeente Edam-Volendam om het graf te behouden en startte een crowdfunding om geld in te zamelen voor een opknapbeurt van het graf en om de grafrechten te kunnen betalen. De geldinzameling bleek al snel niet meer nodig, omdat de gemeente besloot de kosten voor haar rekening te nemen.

Paul Rink verhuisde op tienjarige leeftijd met zijn ouders naar Oosterhout, waar zijn grootvader hem de beginselen van het schilderen bijbracht. Hij bleek er talent voor te hebben en behaalde later op de Haagsche Academie zijn akte Middelbaar Tekenen om vervolgens een opleiding te volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Net als medeleerling Vincent van Gogh ontwikkelde hij daar zijn liefde voor de gewone hardwerkende mens en diens tragiek. Later zou hij vooral gegrepen worden door het vissersleven.

In 1887 won Rink de prestigieuze Prix de Rome. Met het prijzengeld van 1.200 gulden kon hij een aantal reizen maken naar Frankrijk, Italië en Spanje. Vanaf 1891 verbleef de kunstenaar weer in eigen land. Na een paar jaar in Amsterdam gewerkt te hebben, vestigde hij zich tenslotte in 1901 met zijn vrouw in Edam, waar hij de vissersdorpjes Volendam en Edam op doek vastlegde.

Bron: BD

Schilderij van Paul Rink’s hand / ©Pinterest