Zaanstreek-Waterland – GGD Zaanstreek-Waterland start vanaf maandag 8 augustus met het vaccineren tegen monkeypox. Het ministerie heeft vaccins beschikbaar gesteld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn de mensen met de grootste kans op monkeypox. Op die manier beperken men de uitbraak van het virus het snelst.

Het ministerie van VWS en het RIVM hebben de selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin gemaakt. Kijk voor meer informatie over de specifieke doelgroepen op de website van het RIVM.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie tegen monkeypox ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Zaanstreek-Waterland. Zonder persoonlijke uitnodiging krijgen mensen geen vaccinatie.

Symptomen en Bron- en contactonderzoek

Als u klachten heeft die passen bij het monkeypoxvirus kan er niet gevaccineerd worden. Neem dan contact op met het Team Infectieziektebestrijding via 0900 – 254 54 54 (optie 4). Als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat u een risicocontact van iemand met monkeypox bent, dan neemt de GGD contact met u op. Onze medewerkers vertellen wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Vragen of meer informatie

Bel voor vragen over monkeypox de landelijke informatielijn: 088 – 767 40 20. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie over het monkeypoxvirus op de website van het RIVM en op de website van SOA Aids Nederland.