GGD Zaanstreek-Waterland: alleen omgevingsonderzoek bij vastgestelde besmetting

25 maart 2020, 08:28 uur

“Alleen bij patiënten bij wie de infectie door een laboratoriumtest is aangetoond, benadert de GGD de gezinscontacten”, aldus George Neve, arts infectieziekten van de GGD Zaanstreek-Waterland. Bij mensen die thuisblijven met corona-achtige klachten op advies van de huisarts wordt geen gezinscontactenonderzoek ingesteld.

Het aantal testen is beperkt en het aantal patiënten en corona-‘verdachten’ groeit met de dag dus lang niet iedereen wordt getest. Iemand wordt alleen getest als de klachten zo serieus zijn dat ziekenhuisopname noodzakelijk lijkt.

Familieleden van de geteste patiënten worden wel door de GGD benaderd. Alleen om te voorkomen dat het virus zich via de familie verspreidt, zegt dokter Neve. “Om hen preventie-adviezen te geven conform de landelijke richtlijnen van het RIVM. Voor alle overige contacten gelden de algemene preventie-adviezen.”

Cijfers

De aantallen positief geteste personen zeggen dus niet zoveel, zegt infectieziektenspecialist Neve: “Het is niet mogelijk om statistische conclusies trekken uit zo kleine aantallen. Afgelopen weken, terwijl de verspreiding van COVID-19 over Nederland zich steeds ontwikkelde, is zowel het testbeleid als het preventie-advies veranderd.”

Daarnaast zijn de cijfers niet erg betrouwbaar, omdat het aantal herstelde patiënten niet wordt meegeteld.

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.