Buurtbewoners van de openbare basisschool De Bloeiende Perelaar in de Beemster zijn bang dat de verkeersoverlast die zij ervaren rond de school alleen maar toe zal nemen door de bouw van nieuwe lokalen. Een echtpaar stapte daarom naar de bestuursrechter in Haarlem om daar te vragen de bouw onmiddellijk stop te zetten. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De Bloeiende Perelaar, gevestigd in het multifunctionele gebouw De Boomgaard, komt als groei-school lokalen te kort. Er zijn nu tijdelijk noodlokalen neergezet, maar zowel schoolbestuur als gemeente vinden dat er een permante oplossing moet komen. Laatstgenoemde is eigenaar van het multifunctionele gebouw en besloot als het ware een vergunning aan zichzelf te verlenen voor de bouw van twee nieuwe bijgebouwen.

Nu moet deze verleende vergunning natuurlijk aan alle regels voldoen, maar het echtpaar uit Zuidoostbeemster is daar niet gerust op. Volgens de mannelijke helft van het stel is de geplande bouw, een gebouw van twee lagen en eentje van drie lagen met een installatie op het dak, hoger dan het bestemmingsplan toestaat. Volgens de door de gemeente ingehuurde projectontwikkelaar valt dat allemaal wel mee. Alleen de waterpomp en een luchtbehandelingsinstallatie op het dak overschrijdt het met enkele tientallen centimeters. Bovendien worden deze door de architect midden op het dak geplaatst, waardoor het zo min mogelijk opvalt.

Het is echter vooral de extra drukte straks wat het echtpaar zorgen baart. Er is nu al verkeersoverlast rond de school en dat zal waarschijnlijk straks nog toenemen. Eigenlijk had de gemeente, volgens het echtpaar, in het verleden gewoon moeten beslissen om de school aan de ander kant van het dorp te plaatsen. Meerdere omwonenden van de wijk Nieuwe Tuinderij West onderstrepen dit, want er zijn volgens hen al meerdere ongelukken gebeurd met zowel voetgangers, auto’s als fietsers. Het plan doorzetten is volgens hen vragen om moeilijkheden.

Volgens de gemeente is de vrees ongegrond. Er is immers ook al een herinrichtingsplan voor de omgeving, waarbij er plekken komen voor wachtende ouders met auto en er veiligere fietspaden komen. De projectontwikkelaar geeft aan dat omwonenden, omdat zij zich ongehoord voelden in hun kritiek op de verkeersoverlast, zelf uit het overleg met de gemeente zijn gestapt.

De rechtbank in Haarlem oordeelde dat de voorbereiding voor de bouw voorlopig door mag gaan. De rechter doet over twee weken uitspraak.