Gemeente heeft grootschalige controle gehouden op bedrijventerrein Edam

26 februari 2020, 17:04 uur

De gemeente Edam-Volendam heeft vandaag diverse panden op het bedrijventerrein in Edam gecontroleerd. Hiermee wil de gemeente de situatie op het terrein in beeld krijgen en eventuele onrechtmatige activiteiten (ondermijning) tegengaan. De gemeente heeft dit in samenwerking gedaan met verschillende partners zoals Liander, Politie, Omgevingsdienst IJmond.

Resultaat: 40 panden gecontroleerd
  • 1x een in werking zijnde hennepplantage
  • 4x illegale bewoning aangetroffen
  • 1x fraude met stroom
  • 1x diefstal stroom
  • 2x milieudelicten
  • 1x bedrijf wat ingericht was als bar
  • 3x vermoeden van ongeregistreerd bedrijf

De gemeente en politie gaan handhaven op de aangetroffen resultaten.

Controles

Er is gecontroleerd op de naleving van wet- en regelgeving. De controle richtte zich op de bedrijfsactiviteiten en bedrijfsvoering. Zo werd er gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en of de bouw- en milieuwetgeving wordt nageleefd. De panden zijn ook onderzocht op illegale activiteiten. Tijdens een controle wordt er gekeken naar zaken die te maken kunnen hebben met illegale bewoning, autocriminaliteit, milieudelicten of drugsdelicten. Aan de andere kant was het voor de bedrijven die bezocht werden ook een mogelijkheid om vragen te stellen die zij hebben over de voorschriften die gelden voor hun bedrijfssituatie.

Bij de controle zijn een aantal sloten vervangen, dit omdat er geen sleutelhouder aanwezig was. Een aantal ondernemers heeft de nieuwe sleutels opgehaald, voor een aantal ondernemers liggen de sleutels klaar op het gemeentehuis.

Signaal

Door deze controles wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven. Ook voor ondernemers die zich wel aan de regels houden is het belangrijk te merken dat ondermijnende activiteiten niet getolereerd worden.

Integrale aanpak

De actie op het bedrijventerrein in Edam is onderdeel van een gezamenlijk regionaal plan om ondermijning aan te pakken. Tussen nu en de komende maanden zullen er meer bedrijventerreinen in Waterland gecontroleerd worden. Naast Edam-Volendam gaat het dan om Beemster, Waterland, Purmerend en Landsmeer.

Melden

Heeft u vermoedens van bijvoorbeeld een hennepkwekerij of andere illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Ook bij de gemeente kunt u vermoedens of signalen melden van fraude, illegale bewoning of zaken waarvan u denkt: dit klopt niet. Mail daarvoor naar [email protected].

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.