Volendam – Er zijn 17 wedstrijden gespeeld, alle clubs hebben kunnen kennismaken met FC Volendam na een afwezigheid van dertien jaar op het hoogste niveau. Met slechts 12 punten weet FC Volendam wat haar te doen staat in de tweede helft van dit 26e eredivisieseizoen.

Ajax is de eerste club die FC Volendam voor de tweede keer tegemoet treedt. De club waartegen FC Volendam het seizoen opende, FC Groningen, komt zondag naar Volendam. De afsluiting van de eerste seizoenshelft tegen Excelsior leverde het eerste verlies op tegen de Rotterdammers sinds 1985. De eerste helft had de ploeg van Jonk weinig in te brengen tegen Excelsior. De aanvallers kregen geen bal en er waren 0 schoten op het doel. De 2e heft gaf meer hoop maar leverde geen kansen op.

Het gelijkspel tegen Feyenoord was weer belangrijk puntenverlies voor de Amsterdammers. Wanneer FC Volendam voor een verassing zorgt kan dat voor Ajax wel eens gevolgen hebben. Veel supporters zullen de wedstrijd op de late donderdagavond niet kunnen volgen. Een wedstrijd die pas om kwart voor middennacht is afgelopen, is een tijdstip voor een Champions League wedstrijd die vanwege reclame inkomsten op TV gespeeld zou moeten worden.

Een klein beetje geschiedenis

Hoe aardig de statistiek van (FC) Volendam er ook uit ziet tegen Ajax, er is iets dat nog te wensen valt. Volendam won drie uitwedstrijden van Ajax, maar nog nooit stapte de ploeg met drie punten uit de Johan Cruyff Arena. De eerste wedstrijd eindigde er weliswaar in 1-1, door een doelpunt van Gert Aandewiel, wat toen een uitstekende prestatie was, maar een overwinning was nog niet aan de orde. In de laatst gespeelde bekerwedstrijd tegen Ajax in 2013-2014 lukte het bijna. FC Volendam kwam door twee doelpunten van Robert Mühren op 1-2, maar Ajax liet zich dat niet overkomen.

De meest recente herinnering aan de Amsterdammers ligt nog zeer vers in het geheugen. In de thuiswedstrijd in dit seizoen had het er de schijn van dat er weer een walkover zou plaatsvinden. Toen na rust de 0-3 viel, gaf niemand nog een cent voor de kansen van FC Volendam. Maar het werd 2-3 en ongemeen spannend. Zonder VAR was het zelfs 3-3 geworden, want de drie centimeter die Henk Veerman buitenspel stond was met het blote oog niet te zien. Uiteindelijk werd het 2-4. Ajax had sowieso niet te klagen in die wedstrijd. Om de score te kunnen openen werd een strafschop toegekend, nadat Brian Plat glijdend met zijn bovenarm de bal raakte. Een dag later was bij Gücübüzük eenzelfde actie het affluiten niet waard.

En nu?

De kwaliteit die FC Volendam in die wedstrijd tegen Ajax toonde leek een opmars naar meer goede resultaten in de volgende weken, maar alleen de eerste helft tegen SC Heerenveen leverde hoogwaardig voetbal. FC Volendam zakte af naar de onderste plaats. Na de winterstop is echter flink getoond dat in deze selectie die nu in het veld staat, veel meer kwaltiet zit dan voor ‘Qatar’. Een goed resultaat in de Arena zal het elftal goed doen tegen weer een rechtstreekse concurrent onderin, FC Groningen.