Forum voor Democratie wil corona-noodpakket voor Noord-Hollandse ondernemers

31 maart 2020, 08:56 uur

De maatregelen die het kabinet heeft genomen om zelfstandigen en ondernemers door de coronacrisis te loodsen, zijn volgens de Noord-Hollandse fractie van Forum voor Democratie niet waterdicht. De partij roept Gedeputeerde Staten dan ook op om de breuken te lijmen en Noord-Hollandse ondernemers tegemoet te komen met een noodpakket.

Dat noodpakket bestaat uit dertien – zoals de partij het zelf noemt – ‘desperate measures’, want dat is waar deze ‘desperate times’ om vragen, aldus de fractie. Opvallend: sommige maatregelen werden vorige week – in minder concrete bewoordingen – door de provincie zelf gepresenteerd.

Zo wil Forum voor Democratie bijvoorbeeld dat opdrachtnemers van de provincie hun geld binnen zeven dagen na het indienen van de factuur op hun rekening hebben, terwijl de provincie afgelopen week beloofde ‘facturen zo snel mogelijk te betalen’.

‘Subsidies afgelaste evenementen handhaven’

Een ander voorbeeld betreft de tegemoetkoming van organisatoren van gesubsidieerde of gesponsorde evenementen, waar al kosten voor zijn gemaakt. De provincie belooft deze groep ‘coulance’, maar dat gaat FvD niet ver genoeg. De partij wil dat subsidies voor afgelaste evenementen gehandhaafd blijven.

Ook de door de FvD bepleite opwaardering van de communicatie over ondersteuningsmaatregelen is inmiddels door de provincie toegezegd. Tijdens een online spreekuur kunnen ondernemers met hun vragen bij de provincie terecht.

Wel nieuw is de voorgestelde maatregel om coulant te zijn voor ondernemers die zich tijdens de coronacrisis zich niet inspannen om aan klimaat- en milieueisen te voldoen. Dat lijkt – met een door GroenLinks geleide coalitie – geen haalbare kaart. Meer kans heeft het voorstel om huurders van provinciaal vastgoed in getroffen sectoren korting op de huur te geven, en agrariërs korting op de pacht bieden.

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.