Volendam – Vooraf werd gevreesd dat AZ eenvoudig het verschil zou laten zien tussen de top van de eredivisie en de staart. Maar nadat de ploeg met tien man kwam te staan en heel goedkoop aan twee doelpunten werd geholpen, was er aan Alkmaarse kant van flair geen sprake. FC Volendam wist echter de veldmeerderheid geen moment in kansrijk voetbal om te zetten. Met het schaamrood op de kaken incasseerde AZ de drie punten, FC Volendam achterlatend met weer een nederlaag.

Het begon zo aardig

De eerste minuten waren meteen schitterend. AZ kwam door, dacht te scoren, maar Darryl van Mieghem haalde de bal met een artistieke omhaal van de doellijn. Vrijwel meteen daarna was het FC Volendam dat dacht te kunnen scoren. Een corner werd goed voor het doel gebracht, waar Damon Mirani op zijn eigen karakteristieke wijze inkwam. De kopbal was echter recht in de handen van Hobie Verhulst. Nog voor het eerste kwartier verstreken was, stond AZ met tien man. Robert Mühren dacht de bal te gaan controleren, maar had niet op een wanhoopssliding van Dani de Wit gerekend. Hij raakte Mühren vol op het kuitbeen, wat een rode kaart betekende. FC Volendam kwam tegenover tien man te staan.

Met het voetbal dat ze in de aanvangsfase speelden, leken de Volendamspelers te beseffen dat er in Alkmaar nu zeker wat te halen viel. Maar het tempo was laag en het tactisch inzicht matig. Veel te veel spelers voor de bal en dartel voetbal van achteruit. Balverlies leverde AZ al gauw een unieke kans op, die door Odgaard uitstekend werd verzilverd. Nog leek FC Volendam niet te begrijpen dat dit AZ alleen gepakt kon worden door het bij de strot te grijpen. FC Volendam deed dat niet.

AZ daarentegen wist dat tien man kwetsbaar waren, trok zich bij balverlies massaal terug en wachtte fanatiek op de volgende fout. Die kwam kort voor rust. Walid Ould Chikh, die eigenlijk heel goed in de wedstrijd zat naast Carel Eiting en Gaetano Oristanio op het middenveld, nam het te licht op, zag de bal van zijn voet geplukt, waarna het voor Reijnders een koud kunstje was de 2-0 neer te zetten.

Klasse te kort

In de rust zal ongetwijfeld in de kleedkamer hartig gesproken zijn over het laconieke voetbal dat de ploeg tegen het tiental van AZ liet zien. Met het inbrengen van Henk Veerman voor Walid Ould Chikh liet het elftal binnen drie minuten zien wat de plannen waren. Henk Veerman rondde knap de voorzet van Ibrahim El Kadiri af.

Voor AZ was het duidelijk. Vanaf hier werd niet meer aan voetbal gedacht. Alleen in een aantal counters na slordig Volendams balverlies werd de middenlijn overgestoken. Acht, negen spelers bleven dicht bij Hobie Verhulst. Met het nodige tijdrekken en schijnblessures werd het langzame spel van FC Volendam nog verder ontregeld. AZ hoopte op deze manier de gênante punten binnen te halen, wat nog lukte ook. FC Volendam kwam gewoon kwaliteit te kort om dit heel matige AZ aan weer een nederlaag te helpen.

(Tekst: Cor Tol – Met dank aan www.volendam.nl)