In de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie heeft FC Volendam knap een punt weten te pakken tegen Feyenoord. In liefst 110 (!) minuten voetbal werd er niet gescoord: 0-0. Door dit gelijkspel komt de hekkensluiter tot op één punt van Vitesse.

“Je speelt gelijk tegen iemand die in de top drie staat. Je pakt een punt tegen een groot team, maar ik denk dat wij hadden moeten scoren”, sprak Benaissa Benamar na afloop.

Brian Plat keerde terug in de basis van Regillio Simons, en dat ging ten koste van Luke Le Roux. Ook Robert Mühren, hij redde zondag nog een punt voor FC Volendam tegen Almere City, nam voor de aftrap plaats op de bank.

Feyenoord had zichtbaar last van het duel vier dagen eerder tegen FC Utrecht (4-2 winst). De Rotterdammers speelde in de eerste helft niet in de hoogste versnelling en waren slordig in balbezit. FC Volendam wist in de omschakeling een aantal keren gevaarlijk te worden via Vivaldo Semedo.

De jonge Portugees creëerde in de zestiende minuut een levensgrote kans voor zichzelf. Niet voor het eerst was Feyenoord-verdediger Thomas Beelen Semedo kwijt, en toen de spits ook Dávid Hancko te snel af was, kon de spits zijn ploeg op voorsprong schieten. De ongelukkige Portugees zag zijn schot echter op de paal belanden, en verzuimde dus te scoren.

Aan de andere kant van het veld behoedde Backhaus de Volendammers voor een achterstand. Al werd de doelman daarbij ook een handje geholpen door onzorgvuldig afwerken van de uitploeg. Feyenoord werd naarmate de eerste helft vorderde gevaarlijker voor het doel van Volendam, maar Santiago Gimenez en Igor Paixão schoten een paar keer huizenhoog over. Na 45 minuten spelen was er zodoende nog niet gescoord: 0-0.

Paixão op de paal

Ook in de tweede helft wisten de Palingboeren goed partij te bieden aan de bezoekers. Uit open spel wist Feyenoord nauwelijks tot schotmogelijkheden te komen. Maar toen Paixão na een kleine zeventig minuten aanlegde voor een vrije trap net buiten het zestienmetergebied, was Backhaus kansloos. De keeper had geluk: het schot van de Braziliaan schampte de paal, maar ging naast.

Het bleek het startsein voor een slotoffensief van de club uit de Maasstad. De Volendammers kwamen in de 85e minuut met de schrik vrij toen Josh Flint bijna zijn eigen doelman verschalkte. De schrik sloeg helemaal op het gezicht van Regillio Simons toen hij zag dat de vierde man het bord met tien minuten blessuretijd omhoog hielde. Niet ten onrechte, want net als voor rust (zes minuten extra) lag het spel herhaaldelijk stil. Juist in de heenwedstrijd werd Volendam in Rotterdam verslagen door Feyenoord (3-1).

Veertien minuten extra

Ook in de extra tijd lag het spel weer minutenlang stil, maar Feyenoord wist zelfs in de veertien minuten die arbiter Oostrom bijtelde niet af te rekenen met Volendam. Leo Sauer kreeg nog wel een kans voor de Rotterdammers, maar het Oostenrijkse talent miste het doel.

Zo maakte FC Volendam een einde aan de eigen serie van acht opeenvolgende thuisnederlagen én die van veertig uitwedstrijden van Feyenoord waarin de Rotterdammers minimaal één keer wisten te scoren. Het 0-0 gelijkspel betekende ook dat Volendam voor het eerst sinds de 1-0 overwinning op FC Utrecht op 6 oktober 2023 weer de nul hield.

Het gelijkspel brengt het puntenaantal van FC Volendam op zestien. Met nog zes wedstrijden voor de boeg staat de ploeg van Simons op de achttiende plaats. Zondag nemen de Volendammers het op tegen mededegradatiekandidaat RKC. Die wedstrijd kun je live volgen op NH Radio.

Opstelling FC Volendam: Backhaus; Buur (Twigt/73), Benamar, Flint, Plat; Mirani, Cox, Maulun (Le Roux/65); Booth (Hoeve/59), Johnson (Karim/73), Semedo (Mühren/46).