Edam – EVC heeft gisteren een zwaarbevochten 2-0 overwinning behaald op DWS. Tegen de voormalige landskampioen (1964) werd het duel in de slotfase met twee doelpunten beslist. Goed was het niet, maar de punten tellen.

DWS was een stuk beter dan de stand doet vermoeden en de achterhoede van EVC, waar Niek van Diepen en Jan van Straaten dit keer ontbraken, had haar handen vol aan een razendsnelle voorhoedespeler. Die moest bestreden worden door Vincent Wissels, maar hij moest al snel gewisseld worden toen een DWS-speler wat onbesuisd in kwam en Vincent vol op het hoofd raakte. Vlak daarvoor was EVC nog goed weggekomen toen deze hardloper schuin op doelman Sjors Out af ging, maar de bal langs de verkeerde kant van de paal mikte.

Vervolgens kwam EVC een stuk beter in de wedstrijd, zonder overigens grote kansen te komen. De Edamse voorhoede had het lastig tegen de snelle achterhoedespelers van DWS die nooit de bal blind naar voren ramden, maar alles voetballend oplosten. Zo was de wedstrijd in evenwicht tot in de 44e minuut DWS-speler Chapman het spoor even bijster was. Na een onschuldig duel om de bal, waar de scheidsrechter al gefloten had, besloot hij liggend op de grond Quino Idsinga na te trappen. Een terechte rode kaart en een boze bank van DWS was het gevolg. Een oerdomme actie in een sportieve wedstrijd.

Tweede helft

Met 11 tegen 10 lukt het EVC in de tweede helft maar niet om DWS onder druk te zetten. De balvaardige tegenstander bleef makkelijk overeind en in de counter levensgevaarlijk. Gelukkig was Ronald Schut op de plaats van Niek zeer attent en maakte zo menig DWS-aanval onschadelijk. Met nog een half uur op de klok wisselde trainer Ricardo Appelman aanvallend. Linksback Nourdin Rezzak (uitstekend gedaan) ging eruit en Mark Uijlenhoed kwam er in de voorhoede bij. EVC bleef echter slordig en leverden vrije ballen te vaak makkelijk in.

Met nog een kwartier op de klok kantelde toch langzaam in ons voordeel. DWS leek er conditioneel doorheen te zitten en EVC kreeg de overhand. Dat leverden wat dubieuze buitenspelsituaties op, maar toen de prima scheidsrechter Jongejan het vlagsignaal van zijn assistent terecht negeerde kreeg Huub van Maanen de bal uit een mooie steekbal van Didier Karregat niet langs de doelman. Bij een volgende aanval verscheen Brian Rossenaar alleen voor de keeper maar kon hij niet uithalen, omdat een DWS verdediger hem aan zijn shirt trok. Daar had de bal best op de stip gekund.

Vijf minuten later was het toch raak. Brian was inmiddels verlost van zijn razendsnelle kwelgeest en diens vervanger was een stuk langzamer. Over de achterlijn liep Brian zijn tegenstander eruit en gaf de bal op een presenteerblaadje aan Mark die staand op de doellijn de 1-0 binnen schoot. En weer vijf minuten later was het de sterk spelende Huub die het overzicht hield en Brian in staat stelde om de 2-0 eindstand op het scorebord te zetten.

Geen goede wedstrijd tegen een tegenstander die voetballend als gisteren te laag in de stand staat. EVC pakt wel 9 punten uit de laatste 3 wedstrijden en is opgeklommen naar de grote de middenmoot, maar de verschillen blijven ongelofelijk klein. Volgende week gaat EVC op bezoek bij OSV in Amsterdam. EVC 2 boekte een mooie 3-1 overwinning op Vrone en revancheerde zich daarmee voor de 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd.

Opstelling EVC: Sjors Out, Vincent Wissels (20. Hamza el Ouahi), Ronald Schut (a), Vince Mens, Nordin Rezzak (60, Mark Uijlenhoed), Daniël Kemper (80. Oussama Chemlali), Didier Karregat, Jeffrey Karstens, Quino Idsinga, Huub van Maanen, Brian Rossenaar.