Waar bouw je een nieuwe school in Edam? Tijdens een informatieavond afgelopen week bleek dat de gemeente een school op het complex van EVC serieus in overweging neemt. Bij het voetbalcomplex zelf zien ze er echter geen brood in.

Ondanks dat diverse media doen vermoeden dat EVC ‘gezien het huidige ledenaantal best een veld terug kan geven aan de gemeente’, ligt dit volgens EVC heel anders. EVC heeft namelijk al een veld opgegeven. Het B-veld is overgegaan naar FC Volendam, die daar nu traint en op zaterdagen wedstrijden speelt. Nog een veld inleveren zou betekenen dat de club slechts twee velden overhoudt, een kunstgrasveld en een natuurgrasveld, en daar gaat het bestuur van EVC niet mee akkoord.

De Edamse voetbalclub heeft dat derde veld namelijk keihard nodig en het is eigenlijk altijd in gebruik. Doordeweeks is het in gebruik als tweede trainingsveld, op zaterdag als veld voor het kleutervoetbal en voor trainingsleden die er een balletje willen trappen. Daarbij wil de club ruimte houden om te kunnen groeien in ledenaantal en dat wordt de kop ingedrukt zodra de club nog een veld zou moeten inleveren.

Na de informatieavond van afgelopen week betwijfelt de club bovendien of het bouwen van een school op hun complex ook qua bereikbaarheid wel zo’n geschikte locatie zou zijn. Op de gepresenteerde sheets die avond waren twee bruggetjes te zien, een bij de Weidemolen en een bij de Standermolen op de hoek waar je het natuurpark ingaat. De Molenbuurt is een uithoek van Edam waar je via de Zuidpolderlaan in- en uitrijdt en daar wordt dan aan de rand een toegang gecreëerd. Hierdoor zouden kinderen ’s ochtends op de fiets de hele Molenbuurt moeten doorkruisen, terwijl bewoners per auto de wijk verlaten. Met de auto je kind bij een van de bruggetjes afzetten of naar school brengen is niet te doen. Er is amper parkeerruimte en de Molenbuurt is volgens de mening van EVC helemaal niet geschikt voor zo’n verkeersstroom.

Maar waar dan wel?

Kritiek hebben op de eventuele plannen voor een school op het EVC-terrein is makkelijk, maar men komt ook met een ander optie. Naast de al door de gemeente in ogenschouw genomen andere locatie op de plek van de huidige Piramide, meent het bestuur van EVC dat het Singelterrein ook een prima optie zou kunnen zijn. Daar zou dan een multifunctioneel gebouw kunnen komen waarin een school, kinderopvang en culturele activiteiten gehuisvest kunnen worden. Een complex tussen de locaties va EVC en AV Edam in is van alle kanten prima bereikbaar.

Deze optie zou echter al in overweging zijn genomen, maar te klein bevonden. Bij EVC vraagt men zich af of de optie van hoogbouw op deze locatie ook in overweging is genomen en ziet nog altijd mogelijkheden.

23 november

Hoe je het ook wendt of keert, voor EVC blijft er voor nu niets anders over dan afwachten. Op 23 november a.s. gaat het voorstel naar de gemeenteraad en valt er mogelijk een definitief besluit over de locatie van de nieuw te bouwen school in Edam.