Nederlanders met een voedselallergie krijgen geregeld allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op etiketten. Dat leidt soms tot levensbedreigende situaties, blijkt volgens het AD uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.

Een half miljoen Nederlanders heeft volgens de krant een voedselallergie. De onderzoekers volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s, noten en melk. Bijna de helft (46 procent) kreeg één of meer allergische reacties, vaak omdat de informatie op etiketten ontbrak of niet klopte. Zes patiënten belandden daardoor op de spoedeisende hulp.

In vier van de tien producten zaten allergenen terwijl deze op het etiket niet als ingrediënt vermeld stonden, blijkt uit het onderzoek. “Aan een waarschuwing kun je geen waarde hechten, of het nu wel of niet op het etiket staat”, zegt Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht. De onderzoekers pleiten voor Europese richtlijnen.

Bron: NH Nieuws