Na de wedstrijd tegen Feyenoord hebben de Volendammers slechts drie dagen de tijd om de knop weer om te zetten. Aanstaande zondag komt concurrent RKC Waalwijk naar het Kras Stadion. Deze alles of niets wedstrijd begint zondag om 16.45 uur. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük is verantwoordelijk voor de arbitrale beslissingen gedurende deze kraker.

FC Volendam kon donderdagavond opnieuw vertrouwen tanken. Na het verdiende punt bij Almere City FC, werd er ditmaal knap gelijk gespeeld tegen Feyenoord. In het Kras Stadion bleef het – na 110 minuten vol strijd – uiteindelijk 0 – 0.

Dat De Wijdbroeken momenteel niet de meest gunstige papieren hebben in de degradatierace is duidelijk. Desalniettemin kan deze wedstrijd een volledig vernieuwde energie in de ploeg blazen. In het verleden hebben meerdere ploegen al bewezen dat in een korte tijd veel positieschommelingen op de ranglijst plaats kunnen vinden in het absolute slot van het seizoen.

Minder seizoen voor RKC

Na de wedstrijd tegen RKC wacht voor FC Volendam tweemaal een reis naar Rotterdam. De FC werkt dan twee wedstrijden af tegen zowel Excelsior als Sparta. De ploeg van Regilio Simons eindigt het seizoen in eigen huis tegen Go Ahead Eagles, met daarvoor een thuiswedstrijd tegen recordkampioen Ajax en een uitwedstrijd tegen het ijzersterk presterende FC Twente van Joseph Oosting, die vorig jaar nog trainer was van de aankomende tegenstander van FC Volendam.

Het duel tegen RKC is derhalve een cruciale. RKC presteert dit seizoen beduidend minder dan vorig seizoen, waar ze in speelronde 29 al zeker waren van een ticket voor het huidige Eredivisieseizoen. De Waalwijkers kwamen net als de FC ook op donderdagavond in actie. Ook zij sloten het duel tegen Almere City FC zonder doelpunten af: 0 – 0.

Michiel Kramer

Exemplarisch voor het verschil in prestaties van de ploeg uit Waalwijk is de vorm van ex-Volendammer Michiel Kramer. De geboren Rotterdammer was het afgelopen seizoen goed voor twaalf treffers, een aantal dat dit seizoen is geslonken naar ‘slechts’ zeven. De 35-jarige spits beleefde in Het Dorp zijn hoogst scorende seizoen in zijn loopbaan. In het voetbaljaargang 2012/2013 was Kramer goed voor 23 treffers in Het Nieuwe Oranje van Hans de Koning, dat promotie net niet af kon dwingen via de play-offs.

Toch is er veel kwaliteit te bespeuren in de formatie van Henk Fraser. Na een heftige blessure is doelman Ettiene Vaessen weer helemaal zichzelf tussen de palen in Waalwijk. Boomlange middenvelder Yassin Oukili deelt de lakens uit vanuit het middenveld. De spelverdeler was dit seizoen tot dusverre al goed voor vijf treffers, terwijl ook Aaron Meijers en Mats Seuntjens nog regelmatig hun doelpuntjes mee pikken voor de Waalwijkse formatie.

Vorig seizoen zege

Op Eredivisieniveau kruisden beide ploegen elkaar 25 keer. FC Volendam liep in totaal negen keer als winnende partij van het veld, iets dat elf keer het geval was voor de Waalwijkers. De laatste keer dat het Kras Stadion decor was van een overwinning voor FC Volendam tegen RKC is niet lang geleden. Kort na afloop van het WK voetbal in Qatar kwamen de geel-blauwen op bezoek in Volendam. Ondanks een vroege treffer van Seuntjens draaiden Xavier Mbuyamba en Florent Sanchez de wedstrijd helemaal om in de slotfase om een eindstand van 2 – 1 in het voordeel van de Volendammers op het scorebord te toveren.

De editie dit plaatsvond in Waalwijk eerder dit seizoen was een ware achtbaan. Via David Min kwam de thuisploeg aanvankelijk op voorsprong. Een treffer in de slotfase van Benaissa Benamar zorgde ervoor dat beide ploegen met een gelijke stand de extra tijd begonnen. Nadat Quincy Hoeve kort na de treffer een reuzekans op de winst mistte was het toch RKC dat er in de slotminuut door een treffer van Oukili met de winst vandoorging.

Laatste vijf ontmoetingen

21-10-2023 | RKC Waalwijk – FC Volendam: 2 – 1

Benaissa Benamar

05-05-2023 | RKC Waalwijk – FC Volendam: 4 – 1

Francesco Antonucci

14-01-2023 | FC Volendam – RKC Waalwijk: 2 – 1

Xavier Mbuyamba & Florent Sanchez

22-02-2019 | RKC Waalwijk – FC Volendam: 3 – 3

Cas Peters (2x) & Boy Deul

05-10-2018 | FC Volendam – RKC Waalwijk: 1 – 0

Cas Peters