Rusland is verantwoordelijk voor het neerschieten van vlucht MH17 in 2014. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg bepaald. Voor nabestaanden van de slachtoffers is het een belangrijke erkenning.

Het is de eerste keer dat een internationale rechter oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig in 2014. Bij die ramp kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

“Vandaag is een hele belangrijke dag, waar we lang op hebben gewacht”, zei Piet Ploeg op NH Radio. Ploeg is de voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 en vertegenwoordigt de nabestaanden die hun familieleden en vrienden verloren bij de ramp. Zelf verloor hij zijn broer, zijn schoonzus en hun zoon.

Het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is voor hen “een enorme steun in de rug”, zegt Ploeg. “Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt.”

Unaniem besluit

Het op 17 juli 2014 neergehaalde vliegtuig vloog boven conflictgebied in het oosten van Oekraïne. Daar vochten door Rusland gesteunde separatisten tegen het Oekraïense leger. Het werd uit de lucht geschoten met een Russische luchtdoelraket.

Dat de zeventien rechters van het hof unaniem waren, betekent ook veel voor Ploeg. Hij noemt het een “geweldige uitspraak” en hoopt dat die wereldwijd invloed zal hebben op de manier waarop landen met Rusland omgaan.

“Laten we ook hopen dat de wereld hiervan leert”, voegt Ploeg eraan toe. Op erkenning van schuld door de Russische regering rekent de voorzitter niet. “Als de rest van de wereld het maar weet. Dit moet ook iets gaan doen met de wereldwijde opinie over het handelen van Rusland.”

Rusland ontkent nog altijd betrokken te zijn bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig. Ook weigerde het land mee te werken aan het onderzoek naar de toedracht. Nederland heeft meerdere keren om informatie gevraagd, maar niet gekregen.

Ontkennen

Op 17 juli is de herdenking voor de nabestaanden. “Voor sommigen is dit echt een zware maand”, zegt Ploeg. “We hebben nu de uitspraak van het hof, maar dat maakt het niet lichter voor hen. Je wordt toch weer geconfronteerd met wat Rusland heeft aangericht. Niet alleen omdat ze onschuldige mensen hebben vermoord, maar ook hoe ze er vervolgens mee zijn omgegaan.”