,,Ik heb helemaal niets met die fraude te maken. Ik heb alleen maar voor pinpassen gezorgd en de bijbehorende codes.” Dat verklaarde de 20-jarige Mohamed W. uit Purmerend dinsdag via een beeldverbinding voor de rechtbank in Alkmaar. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Eind vorig jaar viel de politie de woning van W. binnen nadat er melding was gemaakt over de aanwezigheid van een vuurwapen. Er werd geen wapen gevonden, maar zijn moeder vertelde aan de agenten dat zij vermoedde dat haar zoon zich bezighield met het plegen van fraude. Er werd hierna een onderzoek gestart en meerdere mensen uit zowel Purmerend als Hoorn deden aangifte tegen W.

Tot nog toe zweeg W., maar afgelopen dinsdag gaf hij tijdens de zitting toe dat hij wel iets met de zaken te maken had. Hij beweert echter dat dit in veel geringere mate is dat het openbaar ministerie aangeeft. Hij verklaarde dat hij op verzoek van twee vrienden, de namen wil hij niet noemen, bankpassen regelde. Hij deed dit door een beroep te doen op voormalig klasgenoten of vrienden. De vermeende slachtoffers deden volgens W. vrijwillig mee. Hijzelf zou 150 euro per geregelde bankpas hebben gekregen en ook de mensen die hun bankpas uitleenden zouden volgens W. held hebben gekregen.

Drie betrokkenen hebben echter anders verklaard. Volgens hen zou W. hen onder druk hebben gezet of zelfs hebben bedreigd met een mes. De officier van justitie vroeg afgelopen dinsdag vrijspraak voor afpersing, omdat niet kan worden uitgesloten dat de drie hun pinpas vrijwillig hebben afgegeven.

Volgens het OM heeft W. tussen augustus en december 2020 ronde de tien slachtoffers gemaakt. Onder hen waren ook mensen die via internet thuiswerk zochten en hun gegevens moesten toesturen. Vervolgens kwamen zij er later achter dat er een bankrekening op hun naam was geopend waar fraude mee werd gepleegd. Tevens zijn er telefoonabonnementen afgesloten op naam van enkele slachtoffers. Zes vermeende slachtoffers diende afgelopen dinsdag een schadeclaim in, waaronder ook de Triodosbank.

De aanklaagster noemde het verhaal van W. afgelopen dinsdag onzin. Zij betwijfeld of er wel echt twee handlangers zijn en wees erop dat er belastende documenten op de mobiel van de verdachte zijn gevonden. Bovendien is er gebruik gemaakt van de wifi-verbinding in zijn woning, waarop W. verklaarde dat zijn handlangers inderdaad bij hem over de vloer kwamen en ook zijn gsm gebruikte.

De advocaat van de verdachte benadrukte vooral dat zijn cliënt een ondergeschikte rol heeft gespeeld in het hele verhaal en er volgens hem voor de meeste aantijgingen te weinig bewijs zou zijn om hem te vervolgen. Hij bepleitte dan ook een fors lagere straf dan de onvoorwaardelijke celstraf van dertig maanden die door de officier is geëist.

De uitspraak is op 11 januari.