Je eerste roman schrijven en dan met lof overladen worden door vooraanstaande media in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het overkwam de in Edam woonachtige Keith Foley, wiens boek ‘De brug naar Rembrandt’ nu ook in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar is.
Het boek van de inmiddels zeventigjarige Brit speelt zich grotendeels af in Amsterdam, maar kent ook een paar subtiele Waterlandse tintjes. Zo laat iemand een boot bouwen in Monnickendam, schuifelt Edamse Geertje voorbij en laat de schrijver de Volendamse band AlascA optreden in het voorprogramma van Bruce Springsteen. Het verhaal gaat over de hoofdpersoon Robert die op op mysterieuze wijze steeds verder teruggeworpen wordt in de tijd en de geschiedenis van Amsterdam beleeft in omgekeerde volgorde. In 1945 maakt hij bijvoorbeeld net na de Tweede Wereldoorlog de beruchte schietepartij op de Dam mee, hij beleeft de Palingoproer in de Jordaan in 1886 en hij eindigt in 1664 wanneer de pest toeslaat. In dat laatste jaar ontmoet hij de schilder Rembrandt.
Terugreizen in de tijd bestaat natuurlijk niet echt, maar de gebeurtenissen in de diverse jaartallen maken wel echt deel uit van de Amsterdamse geschiedenis. Hiermee is het boek van Foley een leuke mengelmoes van fictie en waarheidsgetrouwe geschiedenis. Het idee voor het boek kreeg hij volgens eigen zeggen in een soort droom. Toen zijn werk met zijn eigen bedrijf Xstracta stil kwam te liggen door corona, kwam er tijd vrij voor het schrijven van een boek. De eerste tienduizend woorden had hij vrij snel op papier en stuurde hij naar zijn broer die professor antropologie is aan de Universiteit van Cambridge. Ook toen hij daarna verder schreef bleef zijn broer meelezen en deze kwam zo nu en dan met goede suggesties. Foley vroeg nog wel meer mensen om advies tijdens zijn schrijven. Zo won hij over het restaureren van schilderijen advies in bij een restaurateur in Amsterdam.
Onafhankelijker boekrecensenten gaven het boek ‘De brug naar Rembrandt’ nergens minder dan vier sterren. Keith Foley is dan ook erg benieuwd hoe de recensies in Nederland zullen zijn.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.