De gemeente Edam-Volendam krijgt een uitkering van € 820.520 voor de isolatie van woningen met slechte energielabels. Dit geld komt uit een speciale regeling, genaamd de Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI). Het doel is om de verduurzamingsaanpak te versnellen.

Maatwerk

Wij mogen zelf een aanpak ontwikkelen voor de woningisolatie, zolang we maar voldoen aan de landelijke eisen die het Rijk gesteld heeft. In lijn met het Nationale Isolatie Programma is onze insteek om te starten met de ondersteuning van eigenaren van woningen die de laagste isolatiegraad hebben. In onze gemeente zijn dat 562 woningen. De precieze uitwerking van onze lokale steunmaatregel volgt binnenkort. Dan horen bewoners hoe zij in aanmerking komen voor ondersteuning.

Landelijk doel

Het landelijke doel is om voor 2030 1,5 miljoen woningen met label DEFG te isoleren. Deze regelingen komen boven op de landelijke ISDE-subsidie voor het verduurzamen van woningen. Gemeenten konden bij de Rijksoverheid aanvullende middelen aanvragen om eigenaren te helpen om hun koopwoning met een lage WOZ-waarde te isoleren.