Vanmiddag is de gloednieuwe OV-stalling van busvervoerder EBS in Purmerend geopend. Het is de grootste en meest geavanceerde ZE-stallingslocatie in Nederland, met 128 laadplekken en 7.000m2 zonnepanelen.

EBS verzorgt het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland onder de naam MeerPlus. De nieuwe stalling in Purmerend werd vandaag feestelijk geopend door Gerard Slegers (lid dagelijks bestuur
Vervoerregio Amsterdam), Wilko Mol (CEO EBS) en Kaj Mook (concessiemanager EBS). De nieuwe stalling in Purmerend maakt het, samen met de stalling in Zaandam, mogelijk om het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland volledig emissievrij uit te voeren. “Een ontzettend belangrijke stap voor ons als Vervoerregio.”, aldus Gerard Slegers.

Op het terrein van ruim 38.000m2 zijn 128 laadplekken voor het opladen van de elektrische bussen van MeerPlus. Ook is er een werkplaats en een ecologische washal, waar een speciale zeolietinstallatie ervoor zorgt dat bij elke wasbeurt 80% van het waswater wordt hergebruikt. Een deel van de stroom voor de laadplekken wordt opgewekt door de meer dan 2.000 zonnepanelen op het dak. Overtollige stroom wordt tijdelijk opgeslagen in twee enorme batterijen met een gezamenlijke capaciteit van 2,15 MWh.

Slim laden met groene stroom

“Met ons geavanceerde energiemanagementsysteem zorgen we dat de groene stroom automatisch op het juiste moment aan de bussen wordt geleverd.”, vertelt Kaj Mook. “Verder maken we gebruik van innovatieve batterijopslag om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten. Door slimme technieken gaat er zo min mogelijk van onze zelf opgewekte elektriciteit verloren.” Met alleen al de groene stoom uit de zonnepanelen op dit terrein bespaart EBS ongeveer 360.000 kilogram aan CO2-uitstoot.

Voor, door en met mensen

“Wij zijn een bedrijf voor, door en met mensen.”, zegt Wilko Mol “We hebben hier nu in Purmerend en in Zaandam prachtige technologische oplossingen gerealiseerd. Maar uiteindelijk gaat het om wat
je daarmee doet. Het rijden met duurzame, elektrische bussen zorgt voor een betere leefomgeving en daarvan profiteren alle mensen in de Zaanstreek en in Waterland.”

Meerplus

EBS verzorgt sinds 10 december 2023 in Zaanstreek-Waterland het openbaar vervoer voor MeerPlus. De vervoerder hanteert daarbij een hoge standaard. MeerPlus biedt reizigers een aangename
reiservaring en toegankelijk vervoer voor iedereen. Meer informatie over Meerplus is te vinden op MeerPlus.nl