FC Volendam leek in staat om te stunten tegen PSV, maar deed zichzelf tekort met gemiste kansen voor rust. Na de pauze sloegen de Eindhovenaren koelbloedig toe en gaan ten koste van de Volendammers door naar de kwartfinale van de KNVB-beker (0-2).

FC Volendam-trainer Wim Jonk kon tegen PSV weer over Samuele Mulattieri beschikken. De Italiaanse spits miste afgelopen weekend het duel met FC Dordrecht (0-0) vanwege hamstringklachten. Tegen de Eindhovenaren bewees hij zijn toegevoegde waarde, want de huurling van Internazionale liet zich nadrukkelijk zien en hield de PSV-defensie behoorlijk bezig.

Volendam legt PSV wil op

De intenties van FC Volendam zijn sinds het aantreden van Jonk om binnen drie jaar naar de eredivisie te gaan. Tegen PSV liet de ploeg zien dat het daartoe in staat moet kunnen zijn. Het was bijna een wonder te noemen dat Het Nieuwe Oranje voor rust nog niet op voorsprong was gekomen.

Na een sterke openingsfase behield Volendam het initiatief en was het de ploeg die het spel maakte en kansen creëerde. PSV werd flink onder druk gezet en moest aardig wat kansen incasseren. Via Boy Deul, Samuele Mulattieri en Nick Doodeman kreeg Volendam de mogelijkheden om de score te openen, maar hun inzetten gingen over, naast of werden gekeerd door doelman Lars Unnerstal, die Yvon Mvogo in de beker aflost bij PSV.

Belonen

Alex Plat had Volendam een minuut voor rust op voorsprong moeten zetten, maar PSV mocht Unnerstall op zijn knieën bedanken. De Duitse doelman keerde twee pogingen en vormde ook dit keer weer een sta-in-de-weg voor Volendam. Unnerstall was veruit de beste man bij PSV. Het zegt natuurlijk genoeg als de keeper het meest beslissend is. De bezoekers, die in de sterkste opstelling speelde, hadden slechts één serieus wapenfeit in de eerste helft, maar doelman Joey Roggeveen stond op zijn post.

Wereld van verschil

Het leek alsof PSV-trainer Roger Schmidt een donderspeech heeft gegeven in de rust. PSV kwam meteen veel dreigender uit de kleedkamer en geheel volgens de aloude voetbalwetten kwamen de Eindhovenaren op voorsprong. Noni Madueke krulde de bal vanaf de rand van de zestienmeter achter Roggeveen: 0-1.

Het gif leek naarmate de wedstrijd vorderde een beetje uit het spel van Volendam te verdwijnen. Mogelijk moest het elftal het tempo voor rust bekopen, waardoor Volendam zelden gevaar voor het doel van Unnerstall kon stichten. PSV trok daardoor de wedstrijd meer naar zich toe en zette Volendam met de rug tegen de muur.

Dumfries

Denzel Dumfries was dichtbij de 0-2, maar zag zijn inzet via de onderkant van de lat voor de doellijn terug in het veld komen. In de 79ste minuut deed Dumfries dat wel. Na een slimme actie van de rechtsback werd hij neergehaald in het strafschopgebied, waarna hij zelf de penalty – met het nodige fortuin – tegen de touwen schoot.

FC Volendam besloot zich niet neer te leggen bij de achterstand en bleef vol op de aanval spelen. Dat leidde vlak voor tijd nog bijna voor een verdiende eretreffer, maar invaller Mike Eerdhuijzen tikte de bal tegen de paal.

Opstelling: FC Volendam: Roggeveen; B. Plat (Iatroudis/80), Tol, Van de Ven, Murkin; A. Plat, Ben Sallam (Eerdhuijzen/76), Deul; Doodeman (Johnson, Mulattieri (Kaars/75), El Azzouzi (El Kadiri/75).

Opstelling PSV: Unnerstall; Dumfries, Baumgartl, Teze, Max; Sangaré (Fein/78), Rosario, Ihattaren (Thomas/46), Madueke (Gutierrez/73), Mauro (Piroe/82); Malen (Zahavi/73).

Bron: NH Nieuws