‘Welkom in de gemeente Waterland’, zegt de grote reclamezuil vlak voor de entree van Monnickendam. De gemeente waar je goed kan wonen, werken en recreëren, zoals ze zelf zegt, en die zich vooral ook profileert als duurzaam. Het reclamebord wordt van stroom voorzien door een al even groot rokend, stinkend en luidruchtig dieselaggregaat, dat buurtbewoner Cor Huisman al weken uit zijn slaap houdt. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

Zowel bewoners als de lokale politiek maakt zich al een paar weken druk om de aggregaat bij de twee zuilen. De ene zuil staat bij de entree van het dorp, de ander langs de N247. Fractieleider Vincent Koerse van GroenLinks sprak er schande van en eiste een andere oplossing dan de dieselaggregaten. Er stonden eerder andere zuilen op die plek met verlichting, dus er is een stroomvoorziening. Het probleem is alleen dat die stroomvoorziening niet toereikend was voor de nieuwe en grotere reclamezuilen die er nu staan.

De exploitant van de zuilen, Suurland Outdoor BV, heeft al anderhalf jaar geleden bij Liander gevraagd om de stroomcapaciteit te vergroten, maar die heeft daar nog altijd niets mee gedaan. Het bedrijf begrijpt de commotie omtrent de aggregaten volkomen, maar zit zelf ook met de handen in het haar. Tijdelijk de aggregaten uitzetten is geen optie, omdat Suurland contracten heeft lopen met ondernemers en de Gemeente Waterland die hun reclames willen laten draaien. Het zou het bedrijf tienduizenden euro’s boete op kunnen leveren als zij die contracten niet naleeft.

Van Liander heeft de exploitant inmiddels begrepen dat het nog weleens twee jaar zou kunnen duren eer er een aansluiting bij de zuilen komt met voldoende stroomcapaciteit. Zolang wil Suurland Outdoor BV de situatie niet laten voortduren. Daarom gaat zij op korte termijn in gesprek met de gemeente over eventuele alternatieve locaties voor de zuilen waar wel op dit moment voldoende stroomcapaciteit aanwezig is. Tot die tijd moeten omwonenden nog even door de zure appel heen bijten.