De Matthäus Passion in Edam: draaiboek van een succesformule

Dit jaar is er op Goede Vrijdag voor de 18e maal een uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Seb. Bach in de Grote Kerk te Edam. Dat is niet vanzelfsprekend: iedere keer gaat er een heel jaar van bestuurlijke voorbereidingen aan vooraf. Een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden.

Contracteren musici

De zes solisten, dirigent, het orkest en het kinderkoor worden – na het opmaken van de financiën – al in een vroeg stadium vastgelegd, zodat de ‘line up’ voor Goede Vrijdag al bijna een jaar daarvoor vast staat. Publiciteit rond het project wordt gepland, evenals het vastleggen van huurovereenkomsten van de inrichting van de kerk met podiumdelen en stoelen en verlichting. Inmiddels zijn we met deze werkzaamheden in het midden van de winter beland, het moment waarop eindelijk de fondsenwerving start richting bedrijven, fondsen en particulieren. De opgave is simpel: om de toegangsprijs zo laag mogelijk te houden, en de toegang dus laagdrempelig, dient ongeveer een derde van de totale omzet uit deze financiële ondersteuning te komen.

Kaartverkoop

Omdat de toegangskaarten al gedrukt zijn (en dus ook alle namen van de artiesten bekend zijn) kan vroeg met de verkoop van kaarten, digitaal en op voorverkoopadressen, begonnen worden. Daar komen wel eens opmerkingen over: Kerstmis is koud voorbij, of Pasen komt er al weer aan. De organisatie realiseert zich dat, maar kan niet anders. Ook alle andere belangrijke spelers op de Matthäus-markt wachten niet met de kaartverkoop tot er paaseitjes in de winkels liggen. En Edam is het waard om al vroeg in het aanbod te worden opgenomen.

De Matthäus Passion is inmiddels geen hype meer. Toch gaan er nog steeds heel veel mensen naar een uitvoering toe; in Edam sinds 1998 rond 20.000 bezoeken. Als er 820 kaarten worden verkocht, speelt de organisatie quitte. De uitvoering in Edam begint op een traditie te lijken! De Matthäus Passion wordt uitgevoerd op Goede Vrijdag in de Grote Kerk, aanvang 19.30 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Ga naar www.matthaus-passion.com

Bron: Stadskrant

TV programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2019 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.