Buurtcollectief eist oplossingen voor verkeerschaos in Monnickendamse binnenstad

04 december 2021, 13:12 uur

Veel te zware vrachtwagens, die door veel te smalle straatjes denderen. Over het wegdek dat toch al niet in al te beste staat verkeert. Automobilisten die de maximumsnelheid aan hun laars lappen en een schreeuwend tekort aan parkeerplekken. De binnenstad van Monnickendam zucht al tientallen jaren onder verkeersoverlast. Een aantal bewoners is het nu helemaal zat en dreigt met acties als de gemeente niet snel met maatregelen komt. „We worden burgerlijk ongehoorzaam”, beloven ze in het Noordhollands Dagblad.

Buurtcollectief Oudezijdsburgwal-Noordeinde-Haringburgwal

Buurtcollectief Oudezijdsburgwal-Noordeinde-Haringburgwal vertegenwoordigd inmiddels zo’n 74 huishoudens in de Monnickendamse binnenstad. Ze maken zich hard voor het beperken van de overlast en het bevorderen van de verkeersveiligheid. Er gelden nu bijvoorbeeld wel beperkende maatregelen met betrekking tot de lengte en het gewicht voor al het verkeer en er is een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Volgens het buurtcollectief worden deze echter dagelijks door nogal wat verkeersdeelnemers aan hun laars gelapt en gehandhaafd wordt er niet. Het Noordeinde is een kaarsrechte weg en als er geen dubbelgeparkeerde auto’s staan of stilstaand verkeer dan trapt menigeen het gaspedaal flink in tot soms wel vijftig of zestig kilometer per uur.

Omdat veel woningen in de Monnickendamse binnenstad niet onderheid zijn is er door voorbijrazend zwaar verkeer in diverse huishoudens sprake van scheuren in vloeren en muren. Bovendien zorgt het in de smalle straatjes soms tot levensgevaarlijke situaties en worden verkeersborden en straatmeubilair regelmatig aan gort gereden.

Volgens het buurtcollectief moet er echt actie ondernomen worden door de gemeente. Zij zien het liefst dat op korte termijn de beperking voor vrachtverkeer wordt teruggebracht naar tien of twaalf ton en maximaal acht meter. Op langere termijn dient gekeken te worden naar nog meer beperkingen. Verder moeten er meer borden komen met de toegestane snelheid en dient het straatwerk op diverse plaatsen hersteld te worden. Tot slot wil het collectief inspraak bij de herinrichting van het Noordeinde.

Vereniging Oud Monnickendam (VOM) ondersteund de eis van het buurtcollectief. Bij hun staat de verkeersproblematiek in de Monnickendamse binnenstad al lange tijd op de agenda, maar er gebeurd nooit iets. Zij hoopt dan ook van harte dat daar nu verandering in gaat komen.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2022 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.