Bewoners van een pand aan de voorhaven in Edam ergeren zich groen en geel aan de verbouwingsactiviteiten van hun buren, waar ze al veertien jaar naast wonen. Ze ontdekten vorig jaar naar eigen zeggen dat de buren hun aanbouw op hun erfgrens hadden neergezet. Die aanbouw staat er al twintig jaar, maar er werd een nieuwe loodlijst op gemaakt en er kwam een airco op. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.
De bewoners stapten naar de bestuursrechter in Haarlem met hun klacht en verzoek van handhaving door de gemeente, maar de rechter vroeg zich af wat nu het spoedeisende belang was in de zaak. De gemeente heeft de klachten van de bewoners immers al in onderzoek en er is al een vergunning aangevraagd voor legalisatie van de twintig jaar oude aanbouw. Volgens de gemeente is er dan ook geen spoedeisend belang in de zaak: “We willen binnen twee maanden een beslissing nemen over de aangevraagde omgevingsvergunning voor de aanbouw. Daar kan de eisende partij dan tegen in beroep gaan.”
De bewoners zijn echter bang achter de feiten aan te lopen en noemen wat hun buren nu doen ‘van de gekke’. Ze vinden het bovendien belachelijk dat er eerst gebouwd mag worden en dan pas een aanvraag volgt voor legalisatie. Er zou volgens hen bovendien geen aanvraag gedaan zijn voor het deurtje vanaf de aanbouw naar de steeg: “Dat moffelen ze weg op de tekeningen.”
De klussende buren zijn zich van geen kwaad bewust. Zij wonen al sinds 1989 in het oude kaaspakhuis en zijn ooit met hun vorige buren overeengekomen dat de aanbouw geen probleem was. Daarbij heeft een oud pand nu eenmaal onderhoud nodig en zal er dus zo nu en dan een klus gedaan moeten worden. Volgens hen is het probleem vooral dat hun buren ‘menen dat de steeg van hen is, maar dat klopt niet’. Volgens een ambtenaar van de gemeente zou de aanbouw bovendien niet op de erfgrens staan, maar geheel op het perceel van de klagende buren.
Omdat ook wel bleek dat de verstandhouding tussen beide buren niet al te best is, heeft de rechter geadviseerd dat zij meer met elkaar in gesprek moeten gaan. Dit kan desnoods via buurtbemiddeling. Daarbij leek het de rechter raadzaam dat bouwtoezicht van de gemeente ook bij de klagende buren gaat kijken, omdat deze zich niet serieus genomen voelen.
Binnen twee weken zal de rechter een uitspraak doen in deze zaak.