Door oplopende kosten en onzekerheden bij gemeenten kiezen gemeenten de komende jaren voor uiteenlopende bezuinigingsmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Ook gemeenten groot Waterland voelen zich genoodzaakt te bezuinigen, al betekent dat niet dat er niet wordt geïnvesteerd in nieuw beleid. Hieronder lees je per gemeente waarop wordt bezuinigd en waar gemeenten juist wel hun geld aan uitgeven:

Beemster

In Beemster is de onroerende zaakbelasting (OZB) licht verhoogd. Qua nieuw beleid zet de gemeente dit jaar onder meer in op een vergroting van de taalvaardigheid bij peuters: voor hen met taal- en/of spraakproblemen komt er 960 uur voorschoolse educatie.

Verder wordt er onderzocht hoe de veiligheid in Beemster extra kan worden verbeterd door vormen van betrokkenheid van burgers, zoals de inzet van WhatsApp-groepen en het project Ogen en Oren. Ook wil Beemster het UNESCO-predicaat ‘Werelderfgoed’ beter gaan benutten door samen met ondernemers te kijken hoe het predicaat kan bijdragen aan meer toerisme.

Edam-Volendam

Edam-Volendam gooit de toeristenbelasting omhoog en ook wordt het Wmo-toezicht verlaagd naar het wettelijke minimum. Verder bespaart Edam-Volendam flink op de gemeentelijke organisatie: vacatures worden niet ingevuld, er worden minder medewerkers ingehuurd, het gemeentehuis van de voormalige gemeente Zeevang wordt verkocht (waardoor er 1,1 miljoen wordt bespaard), en gaat er efficiënter en slimmer gewerkt worden. Dat laatste levert ook bijna 1 miljoen op. Daarnaast wordt de bijdrage aan de Veiligheidsregio verkleind.

Qua nieuw beleid gaat Edam-Volendam dit jaar verder inzetten op duurzaamheid. Er wordt onder andere gewerkt aan een bewustwordingscampagne over afvalinzameling voor hergebruik en komen er meer slimme ondergrondse afvalcontainers. Ook wordt er ingezet op participatie: stimuleren van kunst en cultuur en meer aandacht voor Buurtbemiddeling zijn daar voorbeelden van.

Landsmeer

In Landsmeer worden er aan diverse knoppen gedraaid om de kosten het hoofd te kunnen bieden. Zo wordt er minder uitgegeven aan verkeersvoorzieningen en het onderhoud van speelplaatsen. Verder worden de budgetten voor de huur van leerlingenvervoer en het gymnastiekgebouw verlaagd en worden parkeerkaarten iets duurder.

Daarnaast wordt er bijna een miljoen bezuinigd op ambtenaren, lidmaatschappen en contributies van de gemeente en worden de kosten voor ICT verlaagd vanwege de invoering van een nieuw systeem. Op het gebied van nieuw beleid werkt Landsmeer dit jaar aan een nieuw monumentenbeleid dat erop is gericht om de lokale identiteit te versterken en het dorpskarakter te behouden.

Purmerend

In Purmerend wordt bespaard op duurzaamheidsevenementen en ook gaat er 100.000 euro minder naar wijkinitiatieven. Volgens de gemeente is dat onbesteed budget en worden inwoners er daarom niet door geraakt. Hetzelfde geldt voor Wmo-geld dat geen duidelijke bestemming heeft.

Dit jaar komen er in Purmerend ongeveer 800 nieuwbouwwoningen bij en er wordt verwacht dat er voor nog eens 1000 een vergunning wordt verleend. Ook zet de gemeente dit jaar in op bereikbaarheid: de binnenstad moet met de auto beter bereikbaar worden. Daarnaast wordt elektrisch rijden gestimuleerd door meer oplaadpunten aan te leggen. Ook gebruik van openbaar vervoer en fietsen wordt gestimuleerd door nieuwe fietsenstallingen bij bushaltes.

Waterland

In Waterland wordt een aantal bezuinigingen doorgevoerd. De onroerende zaakbelasting (OZB) is dit jaar met 5% verhoogd en ook de toerist moet in Waterland betalen: de toeristenbelasting op hotelverblijven wordt ruim verdubbeld. Daarnaast worden er gemeentelijke bezittingen verkocht. De bezuiniging op de veerpont Ilpendam-Landsmeer is een jaar uitgesteld naar 2021.

Bron: NH Nieuws