Beemster verandert deze winter in een lichtjesparadijs

Geen professionele lichtkunstwerken zoals in Amsterdam, maar een project waar het hele dorp aan mee zal werken. Het Beemster Light Festival zal een lichtjesparadijs worden door en voor de bewoners. Dit om het 20-jarig jubileum als werelderfgoed te vieren.

Het hele jaar door staat de Beemster met verschillende activiteiten en feesten in het teken van het jubileum. Het dorp staat namelijk op 1 december al 20 jaar lang op de UNESCO lijst van werelderfgoederen. Het lichtfestival zal het hoogtepunt zijn van alle festiviteiten.

Volgens voorzitter Danielle Woudstra van stichting Visit Beemster ontstonden de eerste ideeën over een lichtfestival bij het Amsterdam Light Festival vorig jaar. “Het zou in 2019 20 jaar geleden zijn dat de Beemster op de werelderfgoedlijst kwam en dit wilde wij bij de stichting op een bijzondere manier vieren. Eerst wilde we dezelfde lichtkunstwerken huren als die van het Amsterdam Light Festival, maar dit bleek toch een beetje te duur te zijn.”

Anders dan Amsterdam

“We hebben daarom besloten buurtbewoners vanuit de Beemster te betrekken bij het project”, vervolgt Woudstra. “We hebben basisscholen, verenigingen en kunstenaars benaderd om ons te helpen met het maken van mooie lichtkunstwerken. Het thema is ‘verbinding’.” Ze zorgen er zo niet alleen voor dat het festival niet teveel kosten maakt, ook helpt het hele dorp mee om de Beemster om te toveren tot een lichtspektakel.

Beemster aantrekkelijker maken

Het aantal toeristen in het dorp groeit nog steeds. Toch proberen ze met het Beemster Light Festival – dat van 1 december tot en met 20 december duurt- het dorp nog meer op de kaart te zetten. “Door de verlichte straten zullen toeristen zien hoe mooi en speciaal de Beemster eigenlijk is”, aldus Woudstra.

Bron: NH Nieuws

© 2019 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.