,,Ik erger me als mensen geen 100 kilometer per uur rijden waar je wel 100 mag rijden. Ik vind niet dat dit hoort.”

Dat zei de 23-jarige Donny L. uit Alkmaar dinsdag tegen de Alkmaarse politierechter Koolen-Zwijnenburg in een strafzaak waarbij hij terechtstond voor mishandeling, vernieling van een auto en doorrijden na een aanrijding op 25 januari dit jaar op de provinciale weg N244 in Zuidoostbeemster. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Volgens de Alkmaarder, die op weg was naar zijn moeder in Purmerend, reed de vrouw niet alleen 80 op de N244 waar je 100 mag, maar zat zij ook nog eens op haar telefoon te kijken. Hij ergerde zich er groen en geel aan. De automobiliste deelde mee dat L. inderdaad geïrriteerd was, hij maakte dat achter haar met armgebaren duidelijk. Vervolgens zou hij van achter tegen haar auto aangereden zijn en haar naar de kant gedreven hebben, waardoor uiteindelijk beide voertuigen in de modder tot stilstand kwamen.

L. zou vervolgens uitgestapt zijn en de vrouw hebben geschopt en geslagen. Verder verklaarde zij dat hij bewapend was met een breekijzer. Volgens L. volkomen onzin. Zijn versie is dat hij enkel in zijn woede tegen haar auto heeft aangetrapt en dat hij haar van zich af heeft geduwd, maar hij heeft haar niet geslagen en had ook geen breekijzer bij zich.

De officier van justitie achtte L. schuldig aan alle genoemde feiten en eiste een werkstraf van 70 uur en dat hij zijn rijbewijs een jaar lang moest inleveren. Dat laatste mede omdat hij al een keer eerder onder invloed van softdrugs in een auto had gereden. De advocaat van de verdachte eiste vrijspraak voor de mishandeling en vond dat voor de rest een veroordeling zonder straf voor zijn cliënt kon volstaan.

De politierechter was het niet met zijn advocaat eens. Zij vond dat er voldoende bewijs was dat L. de vrouw had mishandeld en legde hem een werkstraf van 50 uur op. Daarnaast is hij een jaar lang zijn rijbewijs kwijt.