Afvalcontainers zorgen voor ergernis in Edam

Steeds meer inwoners van Edam ergeren zich aan de ondergrondse afvalcontainers in de gemeente. Regelmatig komt het voor dat de containers overvol zitten en mensen hun zakken ernaast plaatsen. Een ander veelgehoorde klacht is dat de containers niet alleen gebruikt worden door de buurtbewoners, maar dat ‘vreemden’ er hun huisvuil ‘dumpen’, in sommige gevallen schijnt er zelfs bedrijfsafval gedumpt te worden.

Buiten dat het geen aangenaam gezicht is om vuilniszakken naast de containers te zien staan, worden de zakken ook aangevreten door ongedierte en vogels. Met het warme weer van de afgelopen tijd ontstaan er bovendien snel nare luchtjes en/of maden.

Onderstaande foto is gemaakt bij de Achterhaven tegenover De Burghwall, maar het probleem dient zich op meerdere plekken aan. Zo schrijft iemand op de Facebookpagina Edammer Doe Dingen: ‘Bij de Kaasmarkt is het elke week raak in het weekend, ben ook benieuwd welke aso’s hun zak daar toch dumpen.’ Een ander schrijft: ‘Ik zie heel vaak campers stoppen bij de kruising Noordervesting/Achterhaven om daar hun vuilnis weg te gooien. Zeker ook op zondagmiddag als men weer naar huis gaat.’

Mensen erop aanspreken dat ze hun vuil niet naast de containers mogen plaatsen lokt soms boze reacties uit. ‘Wij worden zelfs bedreigd als we iemand erop aanspreken als hij 8 tot 12 zakken naast de container plaatst’, laat iemand weten.

Oplossingen

Als mogelijke oplossing wordt geopperd dat er meer containers zouden moeten komen, o.a. één bij de camping in Edam waar de campinggasten hun afval kwijt kunnen. Ook een sensor, waarbij er een seintje wordt gegeven aan de vuilophalers wanneer een container vol is wordt genoemd.

Reactie gemeente

In een reactie laat de gemeente het volgende weten: ‘Na het overstappen van route-inzameling naar ondergronds, is het inderdaad rommeliger geworden in de oude kom van Edam. Ondanks dat we merken dat mensen nog moeten wennen aan de nieuwe inzamelwijze wordt de overlast wel minder. Door de BOA’s wordt zeer regelmatig gesurveilleerd in oude kom Edam, gericht op afval naast containers. Ondertussen is de gemeente aan het onderzoeken wat de juiste ledigingsfrequentie moet worden.’

Foto’s: Facebook

© 2018 Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.