Acute Zorg Unit in Purmerend open

27 juni 2020, 05:01 uur

Een jaar na de voorbereidingen en uitgebreide verbouwing is deze week de Acute Zorg Unit (AZU) op locatie Purmerend officieel in gebruik genomen. ‘Alle expertise voor acute zorg hebben we nu beschikbaar op één afdeling’, vertelt Arjan Lindeboom, manager acute zorg bij het Dijklander Ziekenhuis. ‘We verwachten hier ruim 12.000 unieke patiënten per jaar’.

Unieke afdeling

De AZU bestaat uit één afdeling waarin Spoedeisende hulp, eerste harthulp, hartbewaking en intensive care (IC) in één vleugel zijn ondergebracht. De acute neurologie (stroke-unit) zal in 2021 hierbij aansluiten. ‘Daarmee ontstaat een unieke spoedafdeling. Er zijn tot nu toe weinig ziekenhuizen in Nederland die de opvang voor patiënten in levensbedreigende situaties op deze manier georganiseerd hebben’, vertelt Jan van den Oude, hoofd IC en projectleider van de AZU.

Eerder al werd in Purmerend de Spoedeisende hulp en de huisartsenpost geïntegreerd. Nu is in het verlengde hiervan ook de andere acute zorg ondergebracht. Lindeboom: ‘Binnen de Acute Zorg Unit worden ruimtes, voorzieningen en apparatuur gedeeld en zodoende optimaal benut. Medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen werken op de AZU samen en delen hun kennis. Hiermee kunnen we het zorg- en behandelproces zo goed mogelijk op elkaar aan laten sluiten. De patiënten zijn daardoor verzekerd van de juiste zorg op de juiste plek’.

Begin 2019 besloot de raad van bestuur om een Acute Zorg Unit te openen op locatie Purmerend. Door de acute zorg op deze manier te organiseren kunnen de kwaliteit, veiligheid en patiëntvriendelijkheid van de spoedzorg in de regio Waterland blijvend worden behouden.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.