Gemeente Edam-Volendam – Afgelopen woensdag gaf wethouder Kees Schilder het officiële startsein voor een lokale 30 kilometer-campagne. Op meer dan 50 plekken zijn gronduitingen en borden te zien, die bestuurders attenderen op de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De reden voor deze speciale campagne is volgens wethouder Schilder: “Bewoners in de kernen en langs de lintwegen ervaren regelmatig overlast van te hard rijdende bestuurders. We hebben daar al maatregelen op ingezet, zoals smileyborden, extra snelheidsborden en wegversmallingen. Met deze 30 kilometer-campagne richten op we ons op een structurele gedragsverandering bij de weggebruikers.”

Bestuurders rijden bewust óf onbewust te hard. De gemeente wil inspelen op de bewuste snelheidsovertreders door in te spelen op twee sociale normen. De eerste is: de buurt waardeert het als bestuurders zich aan de maximumsnelheid houden. De tweede is: kinderen moeten veilig op straat kunnen spelen. Sommige bestuurders zijn zo overtuigd van hun rijkunsten, dat ze het gerechtvaardigd vinden om de snelheid te overtreden. De campagne wil deze bestuurders ervan bewust maken dat hun gedrag wordt afgekeurd door hun omgeving. De bestuurders die onbewust net iets te hard rijden, krijgen met de campagne een herinnering dat ze op hun snelheid moeten letten.

Alle extra aandacht is welkom

Als het aan de dorpsraden en aan de bewoners ligt, nemen de bestuurders vooral voldoende tijd om door de dorpen te rijden. Dan is ook veel beter te zien hoe mooi het gebied is.

Achtergrond 30 kilometer-campagne Uit data van de gemeente blijkt dat er structureel te hard wordt gereden op de 30 kilometer per uur wegen in de gemeente. Niet alleen tussen de kernen, maar ook binnen de kernen. Buiten de bebouwde kom worden soms zelfs snelheden gemeten tussen 50 en 80 kilometer per uur. Tijd om hier extra aandacht voor te vragen.

Gronduitingen en driehoeksborden

De campagne bestaat uit 3 verschillende gronduitingen – man, vrouw en kind – tijdelijk aangebracht op het asfalt met biologisch afbreekbare verf die circa 6 maanden zichtbaar blijft. Op 42 verschillende plekken worden de gronduitingen geplaatst, die bestuurders attenderen op de maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Daarnaast komen er op 10 plaatsen driehoeksborden. Op social media zal de komende tijd ook aandacht gevraagd worden voor de 30 kilometer zones.