Mocht hij verdwijnen…

17 juli 2018, 17:08 uur

17 JULI 2014 Dag die met inktzwarte letters in de nationale geschiedenis geschreven staat. Naast het onbeschrijfelijke leed en de grote waarom-vraag van de vele nabestaanden, maken (inter)nationale media al snel melding van een Facebook-post van Volendammer Cor Schilder (pan). Vlak voor het betreden van de MH-17 fotografeert hij het vliegtuig, vergezelt van de tekst ’Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d’r uit’.

Op weg naar hun vakantiebestemming worden de drummer van de Volendamse band Vast Countenance en zijn vriendin Neeltje uren later op bizarre en tragische wijze onschuldig onderdeel van oorlog en de MH-17 wordt boven Oekraïne neergehaald. Een dag later vormen Cor en Neel vanwege de FB-post de eerste gezichten die de media koppelt aan de vele Nederlandse slachtoffers bij de vliegramp. 3FM-dj Giel Beelen draait als eerbetoon (’Cor Pan, deze is voor jou’) ’These grey skies’ van hun cd Elephant Child. ’Waarom hebben we niet eerder van deze band gehoord?’, valt te lezen in reacties van luisteraars. De post van Cor haalt onder meer de New York Times, CNN, CBS en de verslagen bandleden worden door tal van (inter)nationale media gevraagd voor interviews.
Een half jaar na de ramp en een herdenkingsconcert verder, besluit de band om de opnames van het derde album, waarvoor Cor al enkele tracks de drums had ingespeeld en koorstemmen had ingezongen, te voltooien. Waarbij Cor’s vriend Jack Schilder (bakker) achter het drumstel plaatsneemt voor de resterende songs, die een eerbetoon aan Cor en Neel vormen. Tijdens dat proces en bij de presentatie in Paradiso is de band gevolgd door de medewerkers van de L.O.V.E., voor een documentaire.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2024 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.