Woensdag boerenacties bij acht distributiecentra supermarkten

17 december 2019, 08:00 uur

Boerenactiegroep Farmers Defence Force gaat woensdag in Noord-Holland actievoeren bij acht distributiecentra voor supermarkten. Dat blijkt uit een brief die de organisatie heeft gestuurd naar de gemeentes waar de distributiecentra zijn gevestigd. De brief, met een lijst van alle locaties, is in handen van de NOS.

De gemeentes zijn ingelicht omdat demonstraties vooraf moeten worden aangemeld. Farmers Defence Force (FDF) verwacht bij elk distributiecentrum ongeveer 200 tot 1500 betogers, zo schrijft de groep in de brief aan de gemeentes.

Op de lijst van Farmers Defence Force staan 45 distributiecentra in het hele land. Dat zijn ze niet allemaal. Het gaat onder meer om distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn, maar ook om die van kleinere supermarkten als Jan Linders en Boni.

Het protest is bedoeld voor “eerlijke handelsvoorwaarden voor de Nederlandse boeren”. “Tijdens de actie zullen wij ons als bestuur zo veel mogelijk inzetten om de locatie zo min mogelijk te hinderen”, schrijft FDF in de brief.

FDF was vandaag niet bereikbaar voor een toelichting op de brief.

De acht distributiecentra waar FDF wil demonstreren zijn

Albert Heijn in Zaandam
LIDL in Zwaag
Deen Supermarkten in Hoorn
DekaMarkt in Velsen-Noord
DekaMarkt in Beverwijk
ALDI in Zaandam
PLUS in Middenbeemster
HANOS in Amsterdam

Kort geding

Gisteren diende een kort geding tegen FDF dat was aangespannen door de brancheorganisatie voor de supermarkten CBL. Die stapte naar de rechter om blokkades van distributiecentra te laten verbieden.

De advocaat van FDF zei dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd, maar de actiegroep ontkende niet dat daar mogelijk wordt geprotesteerd. Dat zou ook tot “wat hinder” kunnen leiden, bleek vandaag in de rechtszaal.

CBL wil dat er genoeg ruimte is voor vrachtwagens om distributiecentra te kunnen bereiken. De supermarktorganisatie zegt al langere tijd bezig zijn met de voorbereidingen voor eventuele acties.

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.